
Jesienne przepisy

ZUPA GRZYBOWA Z MAITAKE
SKŁADNIKI (6 porcji):
grzyby maitake suszone - 30 g
grzyby borowiki suszone - 60 g
włoszczyzna:
marchew - 4 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - mały kawałek - 1 szt.
por - 1 szt.
kapusta - mały - 1 kawałek
dodatki i przyprawy:
sól, pieprz - do smaku sos
sojowy bezglutenowy - 3 łyżki
śmietana lub śmietanka wegańska - kilka kropel
natka pietruszki, szczypior
pocięta w cienkie paski marchewka - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Moczymy grzyby maitake co najmniej godzinę. Moczymy borowiki przez 5 minut, przepłukujemy i zalewamy znowu czystą wodą. Do garnka wlewamy grzyby z wodą i dolewamy ok. 1 litr wody i gotujemy je przez godzinę. Możemy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub w całości.
KROK 2: W drugim garnku gotujemy włoszczyznę i ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę (oprócz pora). Doprawiamy do smaku i po 20 minutach gotowania łączymy z wywarem z grzybów. Doprowadzamy do zagotowania i wlewamy odrobinę śmietanki i oleju sezamowego. Zupę wylewamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki, szczypiorkiem i pociętymi paskami świeżej marchewki.
KREMOWA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
SVAMPSOPPA - SZWEDZKA ZUPA GRZYBOWA
BAKŁAŻAN W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZTANAMI
SPAGHETTI WEGAŃSKIE JAK ZWYKŁE
ZAPIEKANE WARZYWA Z MOZZARELLĄ I INDYKIEM
SUSZENIE GRZYBÓW - 5 DOMOWYCH SPOSOBÓW
SURÓWKA Z KAPUSTY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI
CIASTO Z DYNIĄ, ZIARNAMI I SUSZONYMI OWOCAMI
CYNAMONOWE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI
DŻEM Z WĘGIEREK Z AGAREM I KSYLITOLEM
PIECZONA GRYCZANKA ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 18 Jesień 2021
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.