• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisyKremowa zupa z czerwonej soczewicy
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Dagooshya

Rodzaj posiłku: zupa

Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)

Zawiera: nabiał, strączkowe, drożdże, nabiał krowi

36 osób lubi to
31 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

40 min. 6 porcji

Składniki:

wywar warzywny lub mięsny - 1 litr
czerwona soczewica - 1 szklanka
marchewka - 1 szt.
pomidory w puszce - 400 g
czosnek - 2 ząbki
mała cebula - 1 szt.
przyprawa curry - 2 łyżeczki
słodka papryka - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 1/2-1 łyżeczki
sól szczypta
pieprz szczypta
masło, najlepiej klarowane - 1 łyżka
oliwa - 2 łyżki
jogurt naturalny do podania trochę
świeża natka pietruszki do podania trochę

Dodatkowe informacje:

Na zewnątrz jest wietrznie i zimno. W taką pogodę najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, chyba że na miskę ciepłej, rozgrzewającej zupy :) Dziś przedstawiam przepis na kremową zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów, z dodatkiem curry i pieprzu cayenne. Zapraszam do gotowania!

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę z grubsza siekamy. Soczewicę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta.
KROK 2:  Do garnka z grubym dnem wkładamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę i smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy soczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
KROK 3:  Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i rozlewamy do miseczek. Dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu i posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)
36 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • MASŁO KLAROWANE GHEE BIO 220 g - FINCK AYURVEDA

    Więcej o produkcie na stronie

    MASŁO KLAROWANE GHEE BIO 220 g - FINCK AYURVEDA

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 500 ml - BIO PLANETE

    Więcej o produkcie na stronie

    OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 500 ml - BIO PLANETE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CHILI (PIEPRZ CAYENNE) BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    CHILI (PIEPRZ CAYENNE) BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PRZYPRAWA CURRY INDYJSKIE BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    PRZYPRAWA CURRY INDYJSKIE BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CZOSNEK ŚWIEŻY BIO (około 0,20 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    CZOSNEK ŚWIEŻY BIO (około 0,20 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • JOGURT NATURALNY (3,8 % TŁUSZCZU W MLEKU) BIO 150 g - SOBBEKE

    Więcej o produkcie na stronie

    JOGURT NATURALNY (3,8 % TŁUSZCZU W MLEKU) BIO 150 g - SOBBEKE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • BULION - KOSTKI WARZYWNE O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI SOLI BIO 68 g - NATUR COMPAGNIE

    Więcej o produkcie na stronie

    BULION - KOSTKI WARZYWNE O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI SOLI BIO 68 g - NATUR COMPAGNIE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MARCHEW NIEMYTA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    MARCHEW NIEMYTA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PAPRYKA SŁODKA MIELONA BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    PAPRYKA SŁODKA MIELONA BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PIEPRZ CZARNY MIELONY BIO 50 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    PIEPRZ CZARNY MIELONY BIO 50 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • POMIDORY KROJONE BEZ SKÓRY (PUSZKA) BIO 400 g - LA BIO IDEA

    Więcej o produkcie na stronie

    POMIDORY KROJONE BEZ SKÓRY (PUSZKA) BIO 400 g - LA BIO IDEA

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SOCZEWICA CZERWONA BIO 400 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SOCZEWICA CZERWONA BIO 400 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNO MIELONA 1 kg - CRYSTALLINE PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNO MIELONA 1 kg - CRYSTALLINE PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika Dagooshya

  • Zupa z kurczakiem Khao Soi Gai

     Dagooshya
  • Kasztany jadalne z brukselką

     Dagooshya
  • Wegetariańska zupa Tom Kha

     Dagooshya
  • Jaglanka o smaku szarlotki

     Dagooshya
  • Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée

     Dagooshya
  • Kurczak Tandoori

     Dagooshya
  • Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim

     Dagooshya
  • Mule w trawie cytrynowej

     Dagooshya
  • Wątróbka w sosie z malin

     Dagooshya
  • Krem z dyni z prażonymi pestkami

     Dagooshya
  • Wołowy Rendang z żółtym ryżem

     Dagooshya
  • Domowe kokosanki

     Dagooshya
  • Wegańska zupa tajska Tom Yum

     Dagooshya
  • Wieprzowina Vindaloo

     Dagooshya
  • Ryż jaśminowy na mleku kokosowym

     Dagooshya
  • Mleczna czekolada z orzechami

     Dagooshya
  • Tajskie zielone curry z kurczakiem

     Dagooshya
  • Czerwone curry z kurczakiem i mango

     Dagooshya
  • Rozgrzewający krem z marchewki

     Dagooshya
  • Rosół na trawie cytrynowej z ryżem

     Dagooshya
  • Tom Yum Goong - ostro-kwaśna zupa z krewetkami (ต้มยำกุ้ง)

     Dagooshya
  • Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem

     Dagooshya
  • Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi

     Dagooshya
  • Kaczka nadziewana brzoskwiniami

     Dagooshya
  • Pudding z tapioki z truskawkami i galaretką

     Dagooshya
  • Sernik z zielonej herbaty matcha

     Dagooshya
  • Syllabub na różowym winie z malinami

     Dagooshya
  • Filet z indyka po francusku

     Dagooshya
  • Lody z zielonej herbaty Matcha

     Dagooshya
  • Spaghetti Bolognese ze świeżą bazylią

     Dagooshya
  • Prosty przepis na Tort Pawłowej - bezglutenowy

     Dagooshya
  • Tradycyjna zupa ze świeżych grzybów

     Dagooshya
  • PRL od kuchni: ciepłe lody

     Dagooshya
  • Tarta z mascarpone i śliwkami

     Dagooshya
  • Krewetki grillowane w liściach bananowca

     Dagooshya
  • Pasta na kanapki z tofu i suszonymi pomidorami

     Dagooshya
  • SUP HED - tajska zupa grzybowa

     Dagooshya
  • Słodko-ostre bananowe curry z kurczakiem

     Dagooshya
  • Napój oczyszczający ze świeżych ogórków

     Dagooshya
  • Kurczak ṭikkā masālā, czyli smaki Indii (चिकन टिक्का मसाला)

     Dagooshya
  • Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i miso

     Dagooshya
  • Domowa biała czekolada

     Dagooshya
  • Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek

     Dagooshya
  • Sękacz z marcepanem w polewie czekoladowej

     Dagooshya
  • Pancakes z kaszy manny i jogurtu greckiego z cynamonowymi jabłkami

     Dagooshya
  • Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie

     Dagooshya
  • Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach (wege)

     Dagooshya
  • Domowe masło orzechowe

     Dagooshya
  • Na dobry początek dnia: Granola kakaowo-czekoladowa

     Dagooshya
  • Sałatka grecka

     Dagooshya
  • Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ)

     Dagooshya
  • Tatar z łososia w tajskiej marynacie

     Dagooshya
  • Cookies z masłem orzechowym i czekoladą

     Dagooshya
  • Khai Yat Sai - tajski omlet z nadzieniem

     Dagooshya
  • Krem czosnkowy

     Dagooshya
  • Pâté z drobiowych wątróbek

     Dagooshya
  • Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli

     Dagooshya
  • Noodle z czarnym sezamem na ostro

     Dagooshya
  • Świeże wegetariańskie sajgonki

     Dagooshya
  • Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler

     Dagooshya
  • Owsianka na mleku kokosowym

     Dagooshya
  • Koktajl wspomagający oczyszczanie organizmu

     Dagooshya
  • Wieprzowina po birmańsku

     Dagooshya
  • Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni

     Dagooshya
  • Domowy marcepan

     Dagooshya
  • Grillowana wieprzowina na trawie cytrynowej

     Dagooshya
  • Kurczak gotowany na parze z groszkiem cukrowym

     Dagooshya
  • Pepparkakor - imbirowe pierniczki

     Dagooshya
  • Roladki łososiowe z pastą z pietruszki

     Dagooshya
  • Napój najlepszy przy problemach żołądkowych

     Dagooshya
  • Omlet na zimno na mleku kokosowym

     Dagooshya
  • Warzywa gotowane na parze jako danie główne

     Dagooshya
  • Tarta z malinami

     Dagooshya
  • Krem pomidorowy ze świeżą bazylią i melisą

     Dagooshya
  • Ciabatta

     Dagooshya
  • Makaron z cukinią i pomidorami

     Dagooshya
  • Krem ze świeżych ogórków

     Dagooshya
  • Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie

     Dagooshya
  • Krem pomidorowo kokosowy

     Dagooshya
  • Tagliatelle z bazylią i mozarellą

     Dagooshya
Zobacz więcej przepisów
Herbis
Herbis powiedział/a:
Można jeszcze dodać imbir, wtedy będzie rozgrzewać
10.02.2015, godz. 15:20
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Myślę podobnie
22.03.2018, godz. 13:36
PrzepisyMargaretki
PrzepisyMargaretki powiedział/a:
Super przepis :)
13.02.2015, godz. 17:59
opuncja123
opuncja123 powiedział/a:
Muszę wypróbować.
14.02.2015, godz. 12:22
verka25
verka25 powiedział/a:
Rewelacyjny przepis,wypróbuję na pewno.
31.03.2015, godz. 23:14
Zdrowie na języku
Zdrowie na języku powiedział/a:
Przymierzam się do zrobienia takiej zupki już jakiś czas ;) Po Twojej propozycji nabrałam na nią jeszcze większej ochoty :)
19.04.2015, godz. 13:19
Na widelcu
Na widelcu powiedział/a:
Uwielbiam zupę z soczewicy. Kto mi zrobi? :) Ta z Twojego przepisu jest świetnie doprawiona.
29.04.2015, godz. 10:03
monamari
monamari powiedział/a:
Z czerwonej soczewicy jest najlepsza. Robiłam i z zielonej i z brązowej, ale kolor był mało apetyczny... ;)
I na koniec dodaję sporo zielonej pietruszki - pycha!
20.05.2015, godz. 20:23
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
☺
22.03.2018, godz. 13:36
Katarzyna Kachel
Katarzyna Kachel powiedział/a:
Uwielbiam czerwoną soczewicę! Takiej zupy jeszcze nie jadłam :-)
26.08.2015, godz. 18:44
stopaa
stopaa powiedział/a:
Jutro mam zamiar zrobić. Mam nadzieję, że będzie pyszna :)
03.01.2016, godz. 20:44
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
uwielbiam zupę krem z soczewicy, ja na koniec dodaję jeszcze prażone pestki dyni i sezamu nieoczyszczonego do posypania. a w trakcie gotowania obowiązkowo imbir
25.02.2016, godz. 14:05
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Lubię tak podaną
22.03.2018, godz. 13:37
FAMILY
FAMILY powiedział/a:
Też lubię czerwoną soczewicę :)
06.10.2016, godz. 21:10
Bożena1960
Bożena1960 powiedział/a:
REWELACJA - muszę wypróbować w końcu soczewice;)
09.11.2016, godz. 00:17
gotowaniepatki
gotowaniepatki powiedział/a:
super wygląda
25.02.2017, godz. 16:54
gosia56
gosia56 powiedział/a:
moja ulubiona
20.06.2017, godz. 13:15
Róża01
Róża01 powiedział/a:
też taką bardzo lubię :-)
02.07.2017, godz. 01:12
aquafresca665511
aquafresca665511 powiedział/a:
należy koniecznie spróbować a także wypróbować ten wyśmienity pewnie przepis
31.07.2017, godz. 19:24
aquafresca665511
aquafresca665511 powiedział/a:
należy koniecznie spróbować a także wypróbować ten wyśmienity pewnie przepis
31.07.2017, godz. 19:24
kuchareczka221
kuchareczka221 powiedział/a:
Pyszna zupa:)
31.10.2017, godz. 11:34
Robert1729
Robert1729 powiedział/a:
znakomity przepis wszystkim polecam :)
20.11.2017, godz. 21:36
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Pięknie wygląda
22.03.2018, godz. 13:38
paulina2157
paulina2157 powiedział/a:
pożywna i zdrowa
20.02.2019, godz. 12:09
aguchaka
aguchaka powiedział/a:
piękna i pyszna
07.06.2019, godz. 10:26
annaeko
annaeko powiedział/a:
Smaczna zupa
12.06.2019, godz. 10:36
PATRYCJA
PATRYCJA powiedział/a:
uwielbiam ta zupe
08.11.2019, godz. 10:08
Nikita
Nikita powiedział/a:
Pyszna zupa
31.01.2020, godz. 14:21
Renixx
Renixx powiedział/a:
Bardzo smaczna zupa
18.02.2020, godz. 16:13
Stokrotka
Stokrotka powiedział/a:
Na pewno pyszna zupka
15.05.2020, godz. 16:19
gosia56
gosia56 powiedział/a:
pyszna zupa
17.12.2020, godz. 18:45

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 19 30 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
10 9 25 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 15 180 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 6 60 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 8 180 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).