Zapiekane warzywa z mozzarellą i mielonym mięsem z indyka :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
dynia hokkaido - 1/2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 1 szt.
szpinak - 2 garści
mozzarella - 1 opakowanie
sól i przyprawy do smaku
mięso mielone z indyka - 400 g
Dodatkowe informacje:
Przyprawy, jakich ja użyłam:przyprawy do warzyw: 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka tymianku,
przyprawy do mięsa: 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka cebuli suszonej
Sposób przygotowania:
Mięso także wymieszaj z przyprawami.
Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je tylko delikatnie wybranym tłuszczem (ja użyłam oliwy w sprayu). Na dnie ułóż połowę warzyw, następnie rozłóż mięso mielone z indyka i na wierzchu ułóż pozostałe warzywa.
Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku, w termoobiegu przez 25 minut, a następnie w 180*C przez 20 minut.
Może być tak, że na spodzie oddzieli się woda, dlatego nie pieczemy potrawy pod przykryciem. Jeżeli mimo tego woda po upieczeniu się pokazała piecz dalej potrawę, ale już przy uchylonych drzwiczkach i ustaw pieczenie tylko od dołu. Odparowanie wody może zająć ok. 10 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.