Składniki:
letnia woda - 125 ml
miód - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
mąka graham - 2 i 1/2 szklanki
olej słonecznikowy - 30 ml
drożdże instant - 1 opakowanie
jajko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy olej. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Z gotowego ciasta formułujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz krótko je wyrabiamy.
Gotowe ciasto dzielimy na 10 cześci.
Następnie oprószając dłonie mąką lepimy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie przykrywamy je ręcznikiem i odstawiamy na około 20 minut.
Przed piczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Bułeczki pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.