Składniki:
Cukier - 120 g
Ziarna z laski wanilill - 1 szt.
Jajka - 3 szt.
Margaryna - 100 g
Mąka pszenna - 100 g
Mąka ziemniaczana - 25 g
Kremówka - 500 g
Cukier puder - 3 łyżki
Tabliczka mlecznej czekolady - 1 szt.
Banany - 4 szt.
Żelatyna - 1 łyżka
kilka kropel soku z cytryny, aby skropić banany, które dzięki temu nie zrobią się
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i boki. Wydrążone ciasto pokruszyć.
Aby mieć pewność, że masa nam nie rozpłynie się, kiedy będziemy wykładać ją na ciasto, przygotowuję ją w monecie, kiedy wstawię ciasto do piekarnika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.