Pasta z pieczonej cukinii i ciecierzycy
RebekaRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
ząbek czosnku - 3
1/2 puszki ciecierzycy (odcedzona)
świeżej natki pietruszki garść
pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smaku
Sposób przygotowania:
Czosnek zawijamy w folię spożywczą i zapiekamy razem z cukinią.
Upieczoną cukinię wyciągamy z piekarnika i dajemy jej chwilę aby lekko ostygła.
Czosnek wyciskamy z łupin.
Następnie przekładamy cukinię, czosnek i pozostałe składniki do kielicha blendera. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Gotową pastę najlepiej schłodzić w lodówce. Można ją podawać z oliwą i na ulubionym chlebku :).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.