CYTRYNÓWKA
gacek1000Rodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, cytrusy
Składniki:
MIÓD - 5 łyżek
SPIRYTUS 98% - 500 ml
LIŚCIE ŚWIEŻEJ MIĘTY - 7 szt.
Dodatkowe informacje:
Tak przygotowana nalewka może cieszyć w długi zimowe wieczory,lub jako napój rozgrzewający po ciężkiej i nierównej walce z zimą.
Nalewka może być naturalnie mętna z osadem opadających na dno.
Oczywiście składniki mogą być modyfikowane w zależności od upodobań.
NAPÓJ ALKOHOLOWY -MOŻE BYĆ DEGUSTOWANY PRZEZ OSOBY PEŁNOLETNIE !
Sposób przygotowania:
Ścieramy skórkę tak aby nie naruszyć białego miąższu na bardzo drobnej tarce.
Zwracam na to uwagę bo biały miąższ jest gorzki i nadmiar jego może popsuć efekt (jeśli będzie go trochę nic się nie stanie)
Dla wzmocnienia smaku cytryny można z jednej-dwóch cytryn wycisnąć sok i dodać go do nastawu.
zakręcamy,mieszamy i odstawiamy na około 2 tygodnie.
ja osobiście używam zwykłego słoika lub butelki po soku owocowym 0,7 litra z dużym otworem wlewowym.
Zakręcamy-mieszamy.
Odstawiamy na kilka dni żeby składniki jeszcze dojrzały.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.