SELER MARYNOWANY
gacek1000Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie,
Składniki:
MARCHEW - 1/2 kg
PAPRYKA ŻÓŁTA - 1 szt.
PAPRYKA CZERWONA - 1 szt.
OCET SPIRYTUSOWY 10% - 1 szklanka
WODA ŹRÓDLANA - 6 szklanek
ZIELE ANGIELSKIE - 5 szt.
GORCZYCA - 1 szczypta
SÓL - 2 łyżeczki
CUKIER - 3 łyżki
OLEJ SŁONECZNIKOWY - 3 łyżki
KWASEK CYTRYNOWY - 1 szczypta
SŁOIK - 6 słoików
Dodatkowe informacje:
oczywiście w/w składniki typu sól,cukier,ocet, itd można samemu modyfikować w zależności od upodobań konsumenckich-czy bardziej na słodko czy na ostrzej.oczywiście do naszego selera można dodać jeszcze cebule ,czosnek -fantazja jest nie ograniczona.
Sposób przygotowania:
oczywiście degustujemy zalewę i ewentualnie modyfikujemy do smaku.
Paprykę czyścimy z pestek i kroimy na paski.
po czym zalewa wraca do garnka i na ogień.
-po czym zalewa wraca na ogień i dalej ją doprowadzamy do wrzenia.
tak przygotowany seler zalewany szybko zimna woda przerywając proces gotowania (hartowanie)
takie same kroki czynimy z marchewka tylko gotujemy ją odpowiednio krócej 2-3 min
P.S.
papryki nie hartujemy :)
wkładamy po kolei marchewkę, seler,paprykę
-tak naprawdę to kolejność obojętna jak komu pasuje.
po czym poddajemy je procesowi pasteryzacji (wekowania).
ja gotuje ok 15 min , po czym wykładam na suchą ścierkę zakrętkami do dołu pozostawiając do wystygnięcia
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.