Krewetki z makaronem spaghettoni Alce Nero
Potatontaz28Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): śródziemnomorska, włoska
Specjalne: Konkurs - Alce Nero październik 2021, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
Makaron Spaghettoni Alce Nero - 120 g
Czosnek - 4 ząbki
Szpinak - 2 garści
Papryczka chili - 1 szt.
Suszone pomidory - 4 szt.
Masło - 20-25 g
Oliwa - 30 g
Wino białe wytrawne lub półwytrawne - 1 trochę
Sposób przygotowania:
Gdy krewetki mamy przygotowane, możemy zagotować wodę dla naszego makaronu. W tym czasie przygotowujemy resztę składników, by móc je od razu wrzucić na patelnię.
Czosnek jak i papryczkę chilli drobno kroimy.
Od razu kroimy suszone pomidory w paski i siekamy pietruszkę. Mamy wszystko przygotowane, więc zabieramy się za danie.
Na małym płomieniu na oliwie smażymy czosnek i chilli. Jak lekko się zarumieni wrzucamy krewetki i zwiększamy nieco płomień. Po 2 minutach obracamy krewetki, by były delikatnie przyrumienione.
Zaraz po tym jak obracamy krewetki na drugą stronę wrzucamy od razu makaron do wcześniej gotującej się wody. (Nie zapomnijmy jej posolić).
Do krewetek dodajemy masło i zaraz po tym wrzucamy szpinak i suszone pomidory. Jak tylko liście szpinaku zwiotczeją nadchodzi moment, gdy otwieramy wino i polewamy tak, by mniej więcej w połowie zakryło krewetki.
Na średnim płomieniu mieszamy delikatnie do momentu, aż alkohol odparuje.
Całość posypujemy częścią natki pietruszki. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy, by jednolicie połączyć (ok. 2 min).
Przerzucamy gotowe danie na talerz. Na górę posypujemy resztą natki pietruszki.
Smacznego! :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.