Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: cytrusy
Składniki:
woda - 1 litr
cukier - 600 g
kwasek cytrynowy - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Syrop z kwiatów czarnego bzu smakuje wyśmienicie z wodą lub herbatą, może być bazą do domowych lemoniad.Kwiaty czarnego bzu zawierają w swoim składzie unikalne substancje, które hamują rozwój wielu wirusów i mają działanie wzmacniające.
Sposób przygotowania:
Z wody, cukru i kwasku zagotować syrop, gotować około 10 minut.
W międzyczasie umyć limonki. Z limonek za pomocą obieraczki do skórek cytrusów obrać cienko skórkę, a z limonek wycisnąć sok. Obrane skórki z limonek i sok dodać do kwiatów bzu. Wszystko zalać gorącym syropem i odstawić na 2 doby w temperaturze pokojowej. W tym czasie dobrze jest zamieszać 2 razy dziennie. Po 2 dniach kwiaty odcedzić, dobrze je odcisnąć. Płyn zagotować, gotować około 15 minut. Gorący przelać do butelek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.