Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniDorota RozbickaWszystkie

Wybierz szefa kuchni:

Przeglądasz:
Wszystkie (293)
Zobacz:
Przepisy (293)
Zobacz:
Artykuły (0)
Zobacz:
Polubione (413)
Zobacz:
Komentarze (1572)
zobacz polubione zobacz komentarze

Dorota Rozbicka

Od 13 lat prowadzę bloga kulinarnego Dorota Smakuje.

Jestem mamą a poza tym również fotografem, kulinarką z zamiłowania, pasjonatką literatury.

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej doceniam klasykę i prostotę.

Piszę o jedzeniu i ilustruję swoimi zdjęciami również prasę, strony internetowe firm branży spożywczej oraz menu restauracji.

Czynnie wspieram kampanie społeczne promujące polską żywność m.in. kasze, zboża, ryby.

Jestem współautorką książki kulinarnej "Zapach świąt".

Otrzymano:
Przeglądasz:
Wszystkie (293)
Zobacz:
Przepisy (293)
Zobacz:
Artykuły (0)
Zobacz:
Polubione (413)
Zobacz:
Komentarze (1572)
Pasta kanapkowa cebulowa

Pasta kanapkowa cebulowa

11 8 20 min
Kotlety pieczarkowe bezglutenowe

Kotlety pieczarkowe bezglutenowe

14 9 30 min
Gołąbki z patelni

Gołąbki z patelni

13 8 40 min
Biała fasola z szybkowaru

Biała fasola z szybkowaru

12 7 30 min
Hot dogi z pastą marchewkową

Hot dogi z pastą marchewkową

13 7 40 min
Pieczone ziemniaki po włosku

Pieczone ziemniaki po włosku

14 9 30 min
Makaron po azjatycku

Makaron po azjatycku

14 8 30 min
Placuszki dla niejadka

Placuszki dla niejadka

14 8 30 min
Śmietankowa zupa jarzynowa z kaszą

Śmietankowa zupa jarzynowa z kaszą

13 7 40 min
Hot dogi z brzoskwinią

Hot dogi z brzoskwinią

14 6 20 min
Makaron proteinowy

Makaron proteinowy

13 6 30 min
Kanapkowa pasta brokułowa z orzechami

Kanapkowa pasta brokułowa z orzechami

17 9 20 min
Kanapki z hummusem i pomidorem

Kanapki z hummusem i pomidorem

14 9 20 min
Passata pomidorowa

Passata pomidorowa

15 9 120 min
Rosół z wolnowaru

Rosół z wolnowaru

13 7 160 min
Zupa jarzynowa z pak choi ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Zupa jarzynowa z pak choi ciecierzycą i suszonymi pomidorami

15 11 45 min
Czekoladowa kaszka jaglana z jabłkiem i marchewką

Czekoladowa kaszka jaglana z jabłkiem i marchewką

14 7 25 min
Kalafior z ciecierzycą

Kalafior z ciecierzycą

14 8 30 min
Quinoa z rybą i warzywami

Quinoa z rybą i warzywami

16 9 30 min
Sushi z rzodkiewką

Sushi z rzodkiewką

18 11 25 min
Kaszka na mleku z kajzerką

Kaszka na mleku z kajzerką

16 10 20 min
Pieczarki z ryżem

Pieczarki z ryżem

14 7 30 min
Koreańska ryżanka z pak choi

Koreańska ryżanka z pak choi

14 8 40 min
Bułeczki drożdżowe z gruszką

Bułeczki drożdżowe z gruszką

15 12 60 min
Sałatka curry z kalafiorem

Sałatka curry z kalafiorem

12 10 15 min
Placki z serka waniliowego

Placki z serka waniliowego

11 8 25 min
Zupa fasolowa z szybkowaru

Zupa fasolowa z szybkowaru

13 9 45 min
Kompot z liczi

Kompot z liczi

12 9 15 min
Pierogi z serem, bananem i cynamonem

Pierogi z serem, bananem i cynamonem

15 8 40 min
Kompot z jabłek i gruszek z przyprawami korzennymi

Kompot z jabłek i gruszek z przyprawami korzennymi

14 10 15 min
Śledzie z musztardą

Śledzie z musztardą

15 9 15 min
Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami

Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami

13 6 30 min
Sałata z mini kiwi – post dr. Dąbrowskiej

Sałata z mini kiwi – post dr. Dąbrowskiej

13 6 10 min
Serek wiejski z borówkami i granatem

Serek wiejski z borówkami i granatem

13 6 10 min
Kurki duszone w śmietanie

Kurki duszone w śmietanie

14 7 40 min
Ratatouille post dr. Dąbrowskiej

Ratatouille post dr. Dąbrowskiej

13 6 30 min
Kaszka na mleku z mini kiwi

Kaszka na mleku z mini kiwi

14 7 15 min
Sałata z figą

Sałata z figą

12 6 20 min
Jesienna zupa krem

Jesienna zupa krem

14 9 40 min
Pasta kanapkowa z bakłażana z koperkiem

Pasta kanapkowa z bakłażana z koperkiem

13 9 25 min
Sałatka coleslaw z ajvarem

Sałatka coleslaw z ajvarem

13 10 15 min
Kanapki z pastą brokułową, jajkiem i pomidorem

Kanapki z pastą brokułową, jajkiem i pomidorem

13 10 15 min
Pieczona owsianka bananowa

Pieczona owsianka bananowa

11 8 20 min
Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron

Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron

11 8 20 min
Zupa z zielonych warzyw w 15 minut

Zupa z zielonych warzyw w 15 minut

11 7 15 min
Makaron z pomidorkami i fetą kozią

Makaron z pomidorkami i fetą kozią

10 9 40 min
Gofry z dojrzałych bananów

Gofry z dojrzałych bananów

10 9 30 min
Koktajl owocowy z brokułem i acerolą

Koktajl owocowy z brokułem i acerolą

12 9 15 min
Jednoporcjowa szarlotka ekspresowa

Jednoporcjowa szarlotka ekspresowa

11 8 10 min
Kasza perłowa z winogronami

Kasza perłowa z winogronami

12 9 30 min
Rosół z papryczkami padron

Rosół z papryczkami padron

10 7 120 min
Zapiekane winogrona pod kruszonką otrębową

Zapiekane winogrona pod kruszonką otrębową

10 7 25 min
Sałatka z łososiem, winogronami, nagietkiem i sosem tysiąca wysp

Sałatka z łososiem, winogronami, nagietkiem i sosem tysiąca wysp

11 6 15 min
Rosół z bluszczykiem kurdybankiem

Rosół z bluszczykiem kurdybankiem

11 6 100 min
Pizza na mące 00 jak z włoskiej pizzerii

Pizza na mące 00 jak z włoskiej pizzerii

12 8 40 min
Surówka z marchewki i jabłka z podagrycznikiem

Surówka z marchewki i jabłka z podagrycznikiem

14 11 15 min
Kaszka Leśny Mech

Kaszka Leśny Mech

13 10 20 min
Krem buraczkowy z amarantusem na zimno – chłodnik

Krem buraczkowy z amarantusem na zimno – chłodnik

17 18 20 min
Rosół z pokrzywą

Rosół z pokrzywą

14 12 70 min
Wątróbka z cebulą i podagrycznikiem

Wątróbka z cebulą i podagrycznikiem

14 12 20 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

14 13 15 min
Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

15 16 15 min
Sałatka z wędzonym serem i ananasem w ananasie

Sałatka z wędzonym serem i ananasem w ananasie

16 11 15 min
Makaron z fasolką i pokrzywą

Makaron z fasolką i pokrzywą

17 12 35 min
Pizza z ogórkiem

Pizza z ogórkiem

15 10 35 min
Napoleonka z popingiem amarantusowym i śliwkowym pudrem

Napoleonka z popingiem amarantusowym i śliwkowym pudrem

16 10 100 min
Sos chrzanowy na ciepło z płaskurką

Sos chrzanowy na ciepło z płaskurką

14 9 20 min
Pulpety drobiowe z amarantusem

Pulpety drobiowe z amarantusem

17 12 100 min
Koktajl pełen antyoksydantów

Koktajl pełen antyoksydantów

12 9 15 min
Sałatka z tuńczykiem i sorgo

Sałatka z tuńczykiem i sorgo

14 15 20 min
Kurczak z miodem i rozmarynem pieczony z ziemniakami

Kurczak z miodem i rozmarynem pieczony z ziemniakami

13 9 120 min
Kopytka z batatów dla dzieci

Kopytka z batatów dla dzieci

15 15 30 min
Orkiszotto z pesto czerwonym i zieloną fasolką

Orkiszotto z pesto czerwonym i zieloną fasolką

14 11 30 min
Sałatka z mango i serem brie

Sałatka z mango i serem brie

14 15 20 min
Pączki z pudrem różowym

Pączki z pudrem różowym

13 10 50 min
Czekoladowe batoniki owsiane z amarantusem

Czekoladowe batoniki owsiane z amarantusem

15 15 20 min
Kanapka z jajkiem na wypasie

Kanapka z jajkiem na wypasie

13 16 15 min
Peanut butter and jelly chia pudding

Peanut butter and jelly chia pudding

11 12 20 min
Sok o właściwościach antynowotworowych

Sok o właściwościach antynowotworowych

15 14 20 min
Zimowa owsianka mocy

Zimowa owsianka mocy

10 9 20 min
Pasta kanapkowa z warzyw z rosołu Zero Waste

Pasta kanapkowa z warzyw z rosołu Zero Waste

13 19 20 min
Zimowy koktajl bogaty w błonnik

Zimowy koktajl bogaty w błonnik

11 10 15 min
Piernikowe kulki mocy

Piernikowe kulki mocy

17 19 20 min
Barszcz czerwony z ciecierzycą, kiszoną rzodkiewką i suszonym jabłkiem - zupa

Barszcz czerwony z ciecierzycą, kiszoną rzodkiewką i suszonym jabłkiem - zupa

15 16 30 min
Śledzie w sosie słodko kwaśnym

Śledzie w sosie słodko kwaśnym

15 14 20 min
Kaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym

Kaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym

11 12 30 min
Makaron z ciecierzycą po włosku

Makaron z ciecierzycą po włosku

12 14 20 min
Kaszka z samopszy na mleku

Kaszka z samopszy na mleku

12 10 20 min
Makaronowe kapelusze w sosie truskawkowym z odżywką białkową

Makaronowe kapelusze w sosie truskawkowym z odżywką białkową

11 12 25 min
Zupa ziemniaczana z kukurydzą

Zupa ziemniaczana z kukurydzą

11 12 30 min
Koktajl bogaty w witaminę C

Koktajl bogaty w witaminę C

14 14 20 min
Bananowo – kokosowe placki z amarantusem

Bananowo – kokosowe placki z amarantusem

12 12 25 min
Proziaki z dynią

Proziaki z dynią

13 16 25 min
Ciastka z amarantusem

Ciastka z amarantusem

13 14 20 min
Gofry marchewkowe

Gofry marchewkowe

11 13 15 min
Pulpety z indyka i komosy ryżowej BLW

Pulpety z indyka i komosy ryżowej BLW

12 19 30 min
Pełnoziarnisty makaron orkiszowy z grzybami leśnymi

Pełnoziarnisty makaron orkiszowy z grzybami leśnymi

11 11 45 min
Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem

Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem

14 17 30 min
Placki z mąki kasztanowej

Placki z mąki kasztanowej

13 13 20 min
Makaron z groszku z serkiem wiejskim i cebulką

Makaron z groszku z serkiem wiejskim i cebulką

13 13 20 min
Placki z kaszki manny BLW

Placki z kaszki manny BLW

13 13 25 min
Lasagne z mięsem i cukinią

Lasagne z mięsem i cukinią

17 21 90 min
Kurczak z ajwarem – resztki na stół!

Kurczak z ajwarem – resztki na stół!

16 17 30 min
Curry z marchewki

Curry z marchewki

15 17 0 min
Sałatka z sorgo i brokułem

Sałatka z sorgo i brokułem

14 19 40 min
Śniadaniowy bowl z tofu i owocami leśnymi

Śniadaniowy bowl z tofu i owocami leśnymi

14 19 0 min
Bulgur z pieczarkami i arbuzem – zero waste

Bulgur z pieczarkami i arbuzem – zero waste

13 13 40 min
Ciastka z kaszy jaglanej

Ciastka z kaszy jaglanej

12 15 25 min
Makaron żytni z indykiem, cukinią i karmelizowaną papryką

Makaron żytni z indykiem, cukinią i karmelizowaną papryką

14 19 0 min
Sezamkowa pasta kanapkowa – 2 składniki

Sezamkowa pasta kanapkowa – 2 składniki

20 29 15 min
Gofry gryczane z komosą ryżową

Gofry gryczane z komosą ryżową

14 19 30 min
Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe

Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe

13 17 0 min
Arbuz z szynką długo dojrzewającą

Arbuz z szynką długo dojrzewającą

14 22 15 min
Napoleonka czekoladowa na wafelkach

Napoleonka czekoladowa na wafelkach

17 23 0 min
Omlet z cukinią ostro doprawiony

Omlet z cukinią ostro doprawiony

13 12 20 min
Musli pieczone z jabłkiem

Musli pieczone z jabłkiem

12 13 0 min
Młoda kapusta z groszkiem

Młoda kapusta z groszkiem

13 16 30 min
Duszony kurczak z fasolką we włoskim stylu

Duszony kurczak z fasolką we włoskim stylu

13 16 120 min
Zupa buraczkowa z makaronem marchewkowym – post dr Dąbrowskiej

Zupa buraczkowa z makaronem marchewkowym – post dr Dąbrowskiej

12 13 0 min
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

13 21 20 min
Ocet jabłkowy z trawą cytrynową

Ocet jabłkowy z trawą cytrynową

14 21 0 min
Pulpety rybne z ryżem czarnym

Pulpety rybne z ryżem czarnym

13 16 60 min
Cukinia z patelni – post dr Dąbrowskiej

Cukinia z patelni – post dr Dąbrowskiej

11 15 20 min
Wegańskie flaczki sojowe

Wegańskie flaczki sojowe

11 21 60 min
Genialna tarta z łososiem i cukinią

Genialna tarta z łososiem i cukinią

10 11 0 min
Tapioka z truskawkami i pudrem truskawkowym

Tapioka z truskawkami i pudrem truskawkowym

11 15 0 min
Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu

Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu

12 17 20 min
Liście klonu w sosie pieczarkowym

Liście klonu w sosie pieczarkowym

13 13 0 min
Codzienne niecodzienne ciasto kawowe

Codzienne niecodzienne ciasto kawowe

16 20 80 min
Sałatka z amarantusem, soczewica i migdałami

Sałatka z amarantusem, soczewica i migdałami

11 16 35 min
Amarantus gotowany z ryżem basmati pełnoziarnistym i dzikim

Amarantus gotowany z ryżem basmati pełnoziarnistym i dzikim

16 22 50 min
Ryż czarny z pokrzywą

Ryż czarny z pokrzywą

14 17 15 min
Koktajl proteinowy

Koktajl proteinowy

11 18 0 min
Kotlety z kaszy z kapustą

Kotlety z kaszy z kapustą

15 22 0 min
Jabłka w cieście BLW

Jabłka w cieście BLW

14 16 0 min
Omlet z kurczakiem, makaronem i rzeżuchą BLW

Omlet z kurczakiem, makaronem i rzeżuchą BLW

13 16 0 min
Mrożona kombucha

Mrożona kombucha

14 19 10 min
Kotleciki po indyjsku

Kotleciki po indyjsku

14 17 0 min
Wiosenny coleslaw

Wiosenny coleslaw

17 20 0 min
Kapuśniak jaglany z ostropestem

Kapuśniak jaglany z ostropestem

16 21 40 min
Pascha jaglana kokosowa

Pascha jaglana kokosowa

20 22 40 min
Popcorn cynamonowy

Popcorn cynamonowy

16 16 0 min
Coleslaw z burakiem i kukurydzą

Coleslaw z burakiem i kukurydzą

13 16 0 min
Mini naleśniczki ze szpinakiem BLW

Mini naleśniczki ze szpinakiem BLW

16 17 20 min
Pudding Chia matcha

Pudding Chia matcha

16 16 0 min
Miso z makaronem z marchewki

Miso z makaronem z marchewki

14 14 0 min
Pulpety po meksykańsku

Pulpety po meksykańsku

16 22 60 min
Tapioka na słodko o kokosowym smaku

Tapioka na słodko o kokosowym smaku

14 16 0 min
Omlecik z łososiem i świeżym oregano BLW

Omlecik z łososiem i świeżym oregano BLW

18 17 30 min
Kapusta z żeberkami i komosą

Kapusta z żeberkami i komosą

14 14 0 min
Brownie daktylowe

Brownie daktylowe

21 20 80 min
Smoothie bowl z brahmi

Smoothie bowl z brahmi

13 14 0 min
Creme brulee z matchą

Creme brulee z matchą

15 15 60 min
Zielone lody z kiwi i matcha

Zielone lody z kiwi i matcha

15 21 10 min
Kaszka manna z herbatą matcha

Kaszka manna z herbatą matcha

15 14 20 min
Potrawka z kurczaka z makaronem BLW

Potrawka z kurczaka z makaronem BLW

16 15 30 min
Wieniec drożdżowy z dżemem

Wieniec drożdżowy z dżemem

16 17 70 min
Surówka z marynowaną dynią

Surówka z marynowaną dynią

15 15 0 min
Krupnik grzybowy

Krupnik grzybowy

17 14 50 min
Makaron z brokułem BLW

Makaron z brokułem BLW

13 12 20 min
Sos pomidorowy z passaty

Sos pomidorowy z passaty

16 18 0 min
Pikantny bigos z kimchi

Pikantny bigos z kimchi

15 14 0 min
Fasolka po meksykańsku

Fasolka po meksykańsku

14 14 100 min
Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami

Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami

14 12 65 min
Ciasteczka z sezamem

Ciasteczka z sezamem

15 11 0 min
Kasza gryczana jak łazanki z kapustą

Kasza gryczana jak łazanki z kapustą

16 18 30 min
Placki ziemniaczane z brokułem

Placki ziemniaczane z brokułem

17 19 0 min
Sałatka z cukinią i tuńczykiem

Sałatka z cukinią i tuńczykiem

17 16 0 min
Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

16 11 0 min
Cukinia z kiełbasą

Cukinia z kiełbasą

15 13 0 min
Chipsy z pomidora

Chipsy z pomidora

15 15 0 min
Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

20 15 75 min
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

16 12 0 min
Barszcz ukraiński z botwinką

Barszcz ukraiński z botwinką

17 18 35 min
Makaron ze szpinakiem i kiełbasą

Makaron ze szpinakiem i kiełbasą

15 14 0 min
Krupnik wegetariański

Krupnik wegetariański

13 13 0 min
Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

13 13 0 min
Ciasto drożdżowe do odrywania

Ciasto drożdżowe do odrywania

15 12 0 min
Leniwe z cynamonem

Leniwe z cynamonem

17 21 0 min
Kaszka manna orkiszowa

Kaszka manna orkiszowa

11 11 0 min
Graham drożdżowe z rabarbarem

Graham drożdżowe z rabarbarem

13 12 40 min
Sałatka z gruszkami w occie

Sałatka z gruszkami w occie

16 16 15 min
Wzmacniający koktajl gruszkowy z selerem

Wzmacniający koktajl gruszkowy z selerem

19 19 15 min
Twarożek z ksylitolem, kruszonym ziarnem kakaowca i konfiturą z dyni

Twarożek z ksylitolem, kruszonym ziarnem kakaowca i konfiturą z dyni

14 15 0 min
Kaczka w Ras el Hanout

Kaczka w Ras el Hanout

14 15 0 min
Sałatka z dressingiem paprykowym

Sałatka z dressingiem paprykowym

14 17 0 min
Surówka z buraków z sosem chrzanowym

Surówka z buraków z sosem chrzanowym

16 16 0 min
Basmati stir fry

Basmati stir fry

16 16 0 min
Czarna komosa na słodko z owocami

Czarna komosa na słodko z owocami

15 15 0 min
Łosoś Ras El Hanout

Łosoś Ras El Hanout

17 20 0 min
Kluski ziemniaczane z tapioką

Kluski ziemniaczane z tapioką

12 13 0 min
Sernik z kruszoną posypką

Sernik z kruszoną posypką

14 16 0 min
Napar wzmacniający i uodparniający

Napar wzmacniający i uodparniający

15 17 10 min
Botwinka z groszkiem

Botwinka z groszkiem

13 15 0 min
Żurek gryczany z kiełbasą parzoną i jajkiem - bezglutenowy

Żurek gryczany z kiełbasą parzoną i jajkiem - bezglutenowy

21 22 60 min
Bezglutenowy, wegański budyń czekoladowy z bananami i jagodami

Bezglutenowy, wegański budyń czekoladowy z bananami i jagodami

16 16 0 min
Tabbouleh z listkami rzodkiewki, migałami, pomarańczą i kurczakiem

Tabbouleh z listkami rzodkiewki, migałami, pomarańczą i kurczakiem

16 15 20 min
Jajka na ziołowym posłaniu

Jajka na ziołowym posłaniu

19 18 10 min
Surówka z kiszonych buraków i cytrusów z cebulką i ostropestem

Surówka z kiszonych buraków i cytrusów z cebulką i ostropestem

17 15 0 min
Surówka ze spaghetti marchewkowym

Surówka ze spaghetti marchewkowym

16 17 20 min
Smoothie arganowe

Smoothie arganowe

18 16 10 min
Zimowa sałatka z pekinką, kukurydzą, paluszkami krabowymi i majonezem z kalafiora

Zimowa sałatka z pekinką, kukurydzą, paluszkami krabowymi i majonezem z kalafiora

13 14 0 min
Smoothie z mlekiem owsianym i orzechami

Smoothie z mlekiem owsianym i orzechami

15 13 0 min
Orkiszowy makaron z białym sosem kalafiorowym

Orkiszowy makaron z białym sosem kalafiorowym

17 17 0 min
Orkiszowe pankejki drzewka dla dzieci

Orkiszowe pankejki drzewka dla dzieci

19 21 0 min
Ziemniaczki z piekarnika Fit

Ziemniaczki z piekarnika Fit

14 13 0 min
Karnawałowe kwiatki

Karnawałowe kwiatki

17 21 0 min
Twarożek z amarantusem i duszonymi jabłkami

Twarożek z amarantusem i duszonymi jabłkami

14 15 0 min
Surówka po meksykańsku

Surówka po meksykańsku

14 17 35 min
Taco z kolorowym farszem

Taco z kolorowym farszem

13 16 0 min
Czerwony napój wzmacniający siły witalne

Czerwony napój wzmacniający siły witalne

16 12 0 min
Zielone naleśniki z matcha

Zielone naleśniki z matcha

13 10 15 min
Duszona kapusta włoska z fasolą

Duszona kapusta włoska z fasolą

13 14 60 min
Lekki sernik z konfiturą jagodową

Lekki sernik z konfiturą jagodową

22 23 70 min
Zielony koktajl bananowy z jarmużem i herbatą matcha

Zielony koktajl bananowy z jarmużem i herbatą matcha

15 15 5 min
Śledziki z papryką, cebulką i rodzynkami

Śledziki z papryką, cebulką i rodzynkami

15 16 0 min
Krem z  warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem

Krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem

15 13 0 min
Fit sałatka z pieczonym dorszem i glonami morskimi

Fit sałatka z pieczonym dorszem i glonami morskimi

14 14 0 min
Postna fasola biała z cebulką

Postna fasola biała z cebulką

17 11 60 min
PIerniczki imbirowe

PIerniczki imbirowe

15 16 100 min
Kaszka manna na mleku sojowym z kurkumą, imbierm i inuliną

Kaszka manna na mleku sojowym z kurkumą, imbierm i inuliną

18 17 15 min
Sałatka śledziowa bez nabiału

Sałatka śledziowa bez nabiału

16 18 15 min
Wieprzowina w grzybowym sosie

Wieprzowina w grzybowym sosie

14 20 45 min
Dwa rodzaje pierogów z twarogiem i dynią

Dwa rodzaje pierogów z twarogiem i dynią

15 20 40 min
Schabowe w panierze bezglutenowym

Schabowe w panierze bezglutenowym

15 22 30 min
Kapusta włoska duszona z żeberkami wędzonymi

Kapusta włoska duszona z żeberkami wędzonymi

19 20 60 min
Hokkaido pieczona z twarożkiem, czarnym sezamem i syropem klonowym

Hokkaido pieczona z twarożkiem, czarnym sezamem i syropem klonowym

19 19 30 min
Bavette w sosie pomidorowo kokosowym

Bavette w sosie pomidorowo kokosowym

19 23 30 min
Rozgrzewające kotleciki jaglano dyniowe z maca i ciecierzycą

Rozgrzewające kotleciki jaglano dyniowe z maca i ciecierzycą

18 19 60 min
Dynia w occie z rozgrzewającymi przyprawami

Dynia w occie z rozgrzewającymi przyprawami

18 19 15 min
Kotlety z topinamburu z furikake

Kotlety z topinamburu z furikake

20 22 45 min
Jesienne pizzerinki z leczo

Jesienne pizzerinki z leczo

16 19 120 min
Duszona papryka nadziewana mięsem

Duszona papryka nadziewana mięsem

15 20 40 min
Ryż basmati cukiniowy Zero waste

Ryż basmati cukiniowy Zero waste

17 22 30 min
Bezglutenowe pancakes z cukinii

Bezglutenowe pancakes z cukinii

16 25 30 min
Barszczyk czerwony z fasolką pinto - zupa

Barszczyk czerwony z fasolką pinto - zupa

17 17 35 min
Stew z marchewki Zero waste

Stew z marchewki Zero waste

18 17 30 min
Tarta amarantusowa z nadzieniem sojowo gryczanym

Tarta amarantusowa z nadzieniem sojowo gryczanym

17 22 60 min
Gryczano orkiszowa pizza z cukinią, fetą i konfiturą borówkową

Gryczano orkiszowa pizza z cukinią, fetą i konfiturą borówkową

16 21 120 min
Dary lata - ocet pomidorowo  jabłkowy

Dary lata - ocet pomidorowo jabłkowy

14 18 0 min
Super koktajl warzywno owocowy ze stewią i  chia

Super koktajl warzywno owocowy ze stewią i chia

14 18 15 min
Gryczano - orkiszowe babeczki z porzeczkami

Gryczano - orkiszowe babeczki z porzeczkami

15 18 30 min
Wegańskie kotlety z pieczonych buraczków z jagłami

Wegańskie kotlety z pieczonych buraczków z jagłami

15 18 30 min
Domowe ciasto na pizze orkiszowe z ziołami

Domowe ciasto na pizze orkiszowe z ziołami

15 16 120 min
Domowy susz pokrzywowy

Domowy susz pokrzywowy

16 14 30 min
Wegańskie curry z kalafiora i fasoli z tamaryndowcem, masłem orzechowym i kokosem

Wegańskie curry z kalafiora i fasoli z tamaryndowcem, masłem orzechowym i kokosem

18 20 45 min
Sałatka z cykorii z awokado i solą sezamową Gomasio

Sałatka z cykorii z awokado i solą sezamową Gomasio

15 16 15 min
Pizza biało czerwona

Pizza biało czerwona

16 22 60 min
Letnia cukinia grillowana

Letnia cukinia grillowana

15 22 30 min
Lekkie curry z jarmużem, młodą kapustą i ogórkiem małosolnym

Lekkie curry z jarmużem, młodą kapustą i ogórkiem małosolnym

18 25 30 min
Letnia mizeria z tahini

Letnia mizeria z tahini

15 19 15 min
Letnia sałatka z dressingiem kokosowym

Letnia sałatka z dressingiem kokosowym

16 18 15 min
Letni super koktajl dla zdrowia i urody

Letni super koktajl dla zdrowia i urody

14 18 15 min
Mizeria orzechowa

Mizeria orzechowa

15 19 15 min
Breakfast bowl

Breakfast bowl

16 23 15 min
Sałatka z kalafiora z kremowym sosem z nerkowców

Sałatka z kalafiora z kremowym sosem z nerkowców

19 28 20 min
Letnia zupa kokosowa ze szparagami i szpinakiem

Letnia zupa kokosowa ze szparagami i szpinakiem

17 23 30 min
Wegańska sałata z mango i serowym sosem słonecznikowym

Wegańska sałata z mango i serowym sosem słonecznikowym

17 22 15 min
Zielony koktajl jabłkowo - kokosowy z maca

Zielony koktajl jabłkowo - kokosowy z maca

18 13 15 min
Lemoniada brzozowa

Lemoniada brzozowa

17 24 60 min
Krakersy z siemienia lnianego

Krakersy z siemienia lnianego

19 20 60 min
Sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach

21 34 100 min
Pasta z batatów z masłem migdałowym

Pasta z batatów z masłem migdałowym

19 20 60 min
 Ciastka owsiane daktylowo - karobowe

Ciastka owsiane daktylowo - karobowe

19 22 45 min
Omleciki owsiano daktylowe

Omleciki owsiano daktylowe

17 24 15 min
Domowy izotonik z zieloną herbatą

Domowy izotonik z zieloną herbatą

21 28 10 min
Pasztet roślinny z białych warzyw i kaszy

Pasztet roślinny z białych warzyw i kaszy

20 33 120 min
Ryż na mleku z jagodami

Ryż na mleku z jagodami

21 27 30 min
Kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości

17 22 180 min
Babka drożdżowa z czekoladą

Babka drożdżowa z czekoladą

17 23 180 min
Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem

25 29 30 min
Tulipany na łące

Tulipany na łące

18 19 15 min
Słodko - pikantne skrzydełka z grilla

Słodko - pikantne skrzydełka z grilla

20 20 160 min
Paluszki grissini z topinamburem i pokrzywą

Paluszki grissini z topinamburem i pokrzywą

23 31 90 min
Spaghetti z marchewki

Spaghetti z marchewki

28 29 20 min
Perełki tapioki na mleku kokosowym

Perełki tapioki na mleku kokosowym

18 30 130 min
Jaglany krupnik ze strączkami i pokrzywą

Jaglany krupnik ze strączkami i pokrzywą

16 30 30 min
Jajka faszerowane szpinakiem

Jajka faszerowane szpinakiem

19 30 30 min
Ciasto z karobem  - wegańskie, fit

Ciasto z karobem - wegańskie, fit

17 17 60 min
Zupa pomidorowa zabielana mlekiem owsianym

Zupa pomidorowa zabielana mlekiem owsianym

16 17 30 min
Krem budyniowy do ciast i tortów  - bez nabiału, bez glutenu

Krem budyniowy do ciast i tortów - bez nabiału, bez glutenu

18 39 180 min
Drożdżowy wieniec

Drożdżowy wieniec

18 26 180 min
Mleko owsiane

Mleko owsiane

24 32 180 min
Pomarańczowa babka bezglutenowa

Pomarańczowa babka bezglutenowa

17 29 90 min
Grzaniec bezalkoholowy z suszonych owoców

Grzaniec bezalkoholowy z suszonych owoców

18 19 30 min
Granola świąteczna

Granola świąteczna

17 18 120 min
Warzywny pasztet z quinoa

Warzywny pasztet z quinoa

23 23 180 min
Pierniczki daktylowe

Pierniczki daktylowe

18 17 60 min
Bezglutenowe muffinki makowe

Bezglutenowe muffinki makowe

18 24 35 min
Czarne risotto

Czarne risotto

19 19 35 min
Fit tarta orkiszowo amarantusowa z cebulą i makiem

Fit tarta orkiszowo amarantusowa z cebulą i makiem

19 26 60 min
Wegetariańskie drożdżówki orkiszowo - jaglane

Wegetariańskie drożdżówki orkiszowo - jaglane

19 22 120 min
Wegetariański barszcz biały

Wegetariański barszcz biały

22 36 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet