
Pierniczki norymberskie

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): niemiecka
Specjalne: Konkurs - Zimowy przepis z Alce Nero
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy
Składniki:
orzechy włoskie - 100 g
migdały blanszowane - 100 g
skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżki
morela suszona - 9 szt.
przyprawa do piernika - 2 łyżki
ksylitol - 2 łyżki
sól - szczypta
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
miód - 3 łyżki
czekolada gorzka - opakowanie
Sposób przygotowania:
Orzechy i migdały - zmielić na mąkę. Kandyzowaną skórkę pomarańczową zmielić z morelą. Dodać do zmielonych orzechów i migdałów. Do masy dodać przyprawę do piernika, wanilię, miód i szczyptę soli. Na koniec dodać ubite jaja z ksylitolem i szczyptą soli. Zagnieść masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia formujemy kulki i je spłaszczamy. Piec w temperaturze 170 stopni około 17-20 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią upieczone i ostudzone ciastka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.