
Sernik pistacjowy bez pieczenia

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs - Pistacjowy przepis z Alce Nero
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
ser mascarpone - 500 g
śmietanka kremówka - 330 ml
żelatyna - 10 g
krem pistacjowy - 120 g
woda - 100 ml
cukier puder - 1 łyżka
spód:
masło - 80 g
dodatki:
biała czekolada - trochę
truskawki - kilka
krem pistacjowy - trochę
śmietanka 30% - 80 ml
Sposób przygotowania:
Wyłóż okrągłą blachę o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Następnie drobno rozdrobnij ciastka maślane (malakserem lub wałkiem). Dodaj 80 g roztopionego masła i dokładnie wymieszaj, aż powstanie spójna masa. Przełóż ją na dno przygotowanej blachy, równomiernie ugnieć i wyrównaj. Wstaw do lodówki na 10-15 minut, aby spód się schłodził i stężał.
W małym rondelku zalej 100 ml zimnej wody 10 g żelatyny lub agar-agar i odstaw na 5 minut, aby napęczniało. W międzyczasie w misie miksera ubij zimną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na gęstą bitą śmietanę. Stopniowo, w trzech turach, dodawaj serek mascarpone, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj dwie czubate łyżki kremu pistacjowego i ponownie wymieszaj do połączenia składników. Podgrzej napęczniałą żelatynę, na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw na 5 minut do przestudzenia. Aby zahartować żelatynę, dodaj do niej po jednej łyżce masy serowej, dokładnie mieszając po każdym dodaniu, dodaj tak około 3 łyżek. Następnie wlej całą zawartość rondelka do reszty masy serowej i miksuj krótko, tylko do połączenia. Gotową masę serową przelej na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstaw sernik do lodówki na minimum 3-4 godziny,
Po schłodzeniu sernika przygotuj polewę. W małym rondelku podgrzej 80 ml śmietanki, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj pokrojoną białą czekoladę oraz krem pistacjowy. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści, tworząc gładką polewę. Polej nią sernik i posyp posiekanymi pistacjami dla dekoracji lub pokruszonymi ciasteczkami. Ja w tej wersji dodałam też do dekoracji i dla przełamania smaku kilka truskawek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.