Zdrowy mazurek
Anita ZegadłoRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Zawiera: miody, gluten, jajka, orzechy wszystkie, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa typ 700 - 300 g
olej kokosowy z lodówki - 180 g
nasiona babki jajowatej - 1 łyżka
miód 100 g lub ksylitol / sproszkowane daktyle - 3 łyżki
żółtka 3 szt. lub lodowata woda - 2 łyżki
Wypełnienie:
śliwki kalifornijskie - 150 g
kieliszek wódki lub soku pomarańczowego - 2 kieliszki
migdały posiekane w słupki lub cięte trochę
Sposób przygotowania:
Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /, nasionami babki jajowatej i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto.
Śliwki i daktyle namoczyć w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok 20 minut.
Odcedzić i zblendować dodając do każdego kieliszek wódki.
Jeśli mazurek mają jeść dzieci zamiast wódki wlej sok.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.