Kimbap - sezamowe sushi
elapoloRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): japońska
Specjalne: Konkurs - Najsmaczniejszy przepis na danie kuchni azjatyckiej
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, soja, strączkowe, sezam, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
liście nori - 6 szt.
olej sezamowy - 2 łyżki
sól - 2 łyżeczki
Dodatki:
ogórek zielony - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
szczypior - pęk
marchew - 1 szt.
japońska marynowana rzodkiew - trochę
serek kanapkowy - do smaku
olej sezamowy do posmarowania rolek - trochę
sezam do posypania - trochę
sos sojowy do podania - trochę
marynowany imbir do podania - trochę
wasabi do podania -
Dodatkowe informacje:
Kimbap możemy nadziać w zasadzie wszystkim, mięsem, rybą z puszki, blanszowanymi liśćmi szpinaku i wszelakimi warzywami. Moja córka wybrała takie składniki, które lubi najbardziej.Różnica między kimbap, a tradycyjnym sushi jest taka, że do ryżu zamiast zaprawy octowej dodajemy olej sezamowy, można też dodać ziarna sezamu, a gotowe rolki smarujemy olejem sezamowym, czego nie robimy w zwykłym sushi. Nadzienie to już nasze wariacje i upodobania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.