Smażone tofu z sezamem i makaronem gryczanym
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): chińska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, soja, strączkowe, sezam, pszenica
Składniki:
świeży groszek cukrowy - 1 garść
tofu naturalne - 150 g
składniki marynaty: biały sezam - 2 łyżki
łagodny sos sojowy ciemny - 4 łyżki
ocet ryżowy - 2 łyżki
posiekany drobno czosnek - 1 ząbek
tarty świeży imbir - 1 łyżeczka
olej sezamowy - 1 łyżka
drobny cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
chili w proszku - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Groszek obgotowujemy we wrzątku ok 2 min, osączamy z wody. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kawałki tofu, smażymy z każdej strony na złoto. Dodajemy resztę marynaty i groszek, zagotowujemy. Wkładamy makaron, mieszamy i natychmiast podajemy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.