• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Z wykluczeniami
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Z wykluczeniami
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
  • Otwórz wyszukiwarkę
    Zamknij wyszukiwarkę
Następny
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyfoodmaniaProfil
Przeglądasz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

foodmania foodmania

535

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

28

Ilość polubionych przepisów

80

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 55428
Punkty wymienione na nagrody: 55150
Pozycja w rankingu: 6

Otrzymano:

Ostatnio dodane przepisy:

  • Hummus z kurkumą

  • Makaron z jarmużem i sosem z nerkowców

  • Krem czekoladowo - kokosowy

  • Fit tort kokosowo - czekoladowy

  • Babeczki piernikowe

  • Placek ze śnieżną pierzynką i żurawiną

  • Truskawki zapiekane pod delikatną kruszonką

  • Kukurydziany placek z żurawiną

  • Korzenne ciasto marchewkowe

  • Aromatyczne babeczki brownie

  • Wegańska pizza na spodzie gryczano - żytnim

  • Kulinarny recykling - ciasteczka z domowym dżemem

  • Wegańska pizza na orkiszowym spodzie

  • Pudding mix

  • Kasztanowo - orkiszowe babeczki z karobem

  • Budyń jaglany z malinami i orzechami laskowymi

  • Makaron z warzywami i tofu

  • Orkiszowe pierogi z soczewicą i pieczarkami

  • Tofurnik na kruchym spodzie z masłem orzechowym

  • Lekkie babeczki z kakao

  • Danie jednogarnkowe z amarantusem

  • Amarantus na słodko

  • Wegański rosół

  • Wegańska kiełbasa z suszonymi pomidorami

  • Dyniowe babeczki z bananem

  • Ciasto bananowe z rodzynkami

  • Babeczki z borówkami i daktylami

  • Sałatka z makaronem z batatów

  • Kotleciki ziemniaczane w panierce z ciecierzycy

  • Granola pełna ziaren

  • Dyniowo - kokosowe curry z kaszą jaglaną

  • Kokosowo - jaglane ciasto ze śliwkami

  • Dyniowe kluski z czekośliwką

  • Budyń jaglany z miodem z sokiem z bzu

  • Sałatka ziemniaczana z jabłkiem

  • Gryczane ciasto drożdżowe ze śliwkamici cynamonem

  • Pomidorowo - jarmużowy makaron z orzechami laskowymi

  • Kokosowa tarta letnie skarby

  • Koktajl z aloesem

  • Owsianka z mango i granatem

  • Wegetariańskie przekąski na sałacie

  • Lekka tartaletka z kremem ryżowym

  • Antyoksydacyjny koktajl z aloesem

  • Lekka sałatka z wegańskim sosem konopnym

  • Jaglany placek z tartymi jabłkami i raw kruszonką

  • Wegetariańska pizza z ziemniaków

  • Makaron z wegańskim serem i orzeszkami piniowymi

  • Sajgonki owocowe

  • Placuszki gryczane z owocami

  • Kasza gryczana z młodym groszkiem

  • Makaron z cukinii z młodym groszkiem

  • Detox bowl

  • Sałatka z ciecierzycą i dressingiem z tofu

  • Lody bananowe z rawnollą

  • Wegańska sałatka z ziemniakami i awokado

  • Liście nori z dodatkami

  • Bezglutenowy makaron z ajvarem i fasolką

  • Kolorowy mus owocowy z amarantusem

  • Placuszki ryżowe z owocami

  • Buraczkowy jagielnik na figowym spodzie

  • Ser z ziemniaka i marchewki

  • Buddha bowl z kaszą jaglaną i komosą

  • Paprykarz z kaszy jaglanej

  • Kasza gryczana z tofu

  • Lody bananowe z masłem orzechowym

  • Makaron z cukinii z pesto pomidorowym

  • Kulki mocy z chia i migdałami

  • Smoothie bowl z sezamkami

  • Hummus pietruszkowy

  • Tartaletki z owsianką

  • Smoothe z melonem i budyniem jaglanym

  • Makaron ryżowy z pesto pietruszkowym

  • Batoniki migdałowo- figowe

  • Hummus pieczarkowy

  • Pieczony tofurnik pinacolada

  • Pilaw z kalafiora

  • Kokosowe ciasteczka z daktylami

  • Krem paprykowo- pomidorowy z wędzonym tofu

  • Deser Snickers

  • Jabłkowe ciasto z kuskusem

  • Pudding jaglany z musem truskawkowym

  • Krem z gruszki i pietruszki

  • Hummus z groszkiem

  • Bakaliowe praliny z ciecierzycy

  • Pieczone placki ziemniaczane

  • Kruche tartaletki z kremem jaglanym i mandarynkami

  • Krem pieczarkowo- ziemniaczany

  • Papryka faszerowana kasza jaglaną i pieczarkami

  • Sałatka z amarantusem i warzywami

  • Sajgonki z warzywami i sosem jogurtowym

  • Truskawkowe babeczki z kuskusu

  • Kakaowe babeczki z nerkowcami

  • Sałatka z makaronem z młodym jęczmieniem

  • Naleśniki kukurydziane ze smażonymi warzywami

  • Aromatyczna sałatka z komosą

  • Czarna quinoa z buraczkami i fetą

  • Jabłkowe babeczki z orzechami włoskimi

  • Budyń jaglany z tahini i pomarańczami

  • Babeczki marchewkowe z migdałami

  • Babeczki kukurydziane z orzechami brazylijskimi na zimno

  • Trójsmakowy budyń jaglany

  • Kukurydziane ciasto z gruszką

  • Pudding chia z tahini i musem truskawkowym

  • Orzechowy budyń z pietruszki z truskawkami

  • Murzynek otrębowy

  • Ciasteczka owsiane z orzeszkami ziemnymi

  • Ryżowa sałatka z buraczkami i orzechami włoskimi

  • Placek z polenty na słodko

  • Zapiekanka jaglana z papryką i brokułem

  • Kukurydziane babeczki z jagodami

  • Dietetyczna ryba po grecku

  • Kokosowe babeczki z masłem orzechowym i malinami

  • Babeczki migdałowe z orzechami brazylijskimi

  • Szybka jaglanka z miodem i masłem orzechowym

  • Pudding jaglany z musem mango i orzechami brazylijskimi

  • Kokosowo- jaglana szarlotka z miodem

  • Kasza gryczana z buraczkami i fetą

  • Jagielnik z miodem i masłem orzechowym

  • Komosowe babeczki z matcha i awokado

  • Kokosowe babeczki z borówkami i nerkowcami

  • Kukurydziane gofry z kremem jaglanym

  • Makaron orkiszowy z warzywami

  • Sałatka jarzynowa z gryczanym chlebem

  • Fasolowe brownie

  • Babeczki z gruszką i chia

  • Gofry z kremem jaglano- daktylowym i kaki

  • Dyniowo- daktylowy omlet na słodko

  • Dyniowe ciasteczka z rodzynkami

  • Dyniowa jaglanka z miodem

  • Brokułowa sałatka z algami

  • Truskawkowo- jagodowy pudding chia

  • Babeczki z kaszy bulgur z czekośliwką

  • Papryki faszerowane kaszą jaglaną i algami

  • Makaron ryżowy ze szpinakiem, pomidorami suszonymi i dynią

  • Migdałowe babeczki z masłem z nerkowców

  • Gryczany omlet z czekośliwką i czekoladą

  • Krem paprykowo- dyniowy z amarantusem

  • Dyniowy omlet z ciecierzycy

  • Aromatyczny mus jabłkowy

  • Kotleciki jaglane z pieczarkami

  • Jaglany budyń z czekośliwką

  • Aromatyczne babeczki z orzechami włoskimi

  • Carpacio z buraków z fetą

  • Warzywa zapiekane pod jaglaną skorupką

  • Chlebek bananowy

  • Jaglany mus z dynią i jabłkiem

  • Orkiszanka z różnościami

  • Kasza jaglana z jarmużem

  • Truskawkowo-bananowa owsianka

  • Ciecierzycowe pralinki w różnych smakach

  • Jagodowe lody w jadalnej miseczce

  • Buraczkowa owsianka z karobem

  • Koktajl zielona moc

  • Bezglutenowy naked cake

  • Ciecierzyca z kalafiorem w sosie dyniowo-jarmużowym

  • Migdałowe muffinki z borówkami

  • Dyniowe burgery jaglane z tahini i ogórkami małosolnymi

  • Lody jeżynowe z pralinami

  • Jadalna miseczka z owocami

  • Naleśniki z mąki teff

  • Kotleciki z dorsza z pieczonymi ziemniakami

  • Tartaletki z kremem jaglanym i owocami

  • Makaron ryżowy z jajkiem i warzywami

  • Jaglany snickers

  • Buraczkowe ciasto z morwą białą

  • Kokosowe ciasteczka z matcha i awokado

  • Polenta z sosem w stylu meksykańskim

  • Chlebek ciecierzycowy z warzywami

  • Ziołowa sałatka z kaszą jaglaną, bobem i ananasem

  • Letnia tarta z wanilią i owocami

  • Zapiekanka jaglana z warzywami

  • Szybka granola z patelni

  • Lody miętowe z chia

  • Kakaowe ciasto z fasoli z morwą białą

  • Kukurydziane babeczki z malinami i daktylami

  • Risotto buraczkowe z suszonym mango i orzechami laskowymi

  • Jęczmienne babeczki z morelami

  • Lody matcha z chia i truskawkami

  • Lekka warzywna sałatka z miętą

  • Krem pomidorowo- dyniowy z kaszą jaglaną i kukurydzą

  • Hummus buraczkowy

  • Kokosowe babeczki z truskawkowym kremem jaglanym

  • Bananowe lody z masłem orzechowym i daktylami

  • Kasza jaglana zapiekana z warzywami i jajkami

  • Truskawkowo- buraczkowy chłodnik z makaronem owsianym

  • Wegańska tarta z różą i malinami

  • Orzechowe kule z kaszy jaglanej

  • Potrawka z indyka z kaszą jaglaną

  • Witaminowy napój oczyszczający wątrobę

  • Kokosowe ciasto z budyniem jaglanym i truskawkami

  • Muffiny z kuskusu z truskawkami

  • Kotleciki jaglane z brokułem i nacią marchewki

  • Libańska sałatka z kuskusem i ziołami

  • Migdałowe szarlotki z daktylami i nerkowcami

  • Ciasto kokosowe z rabarbarem

  • Ciasteczka kasztanowe z migdałami i daktylami

  • Kakaowe ciasto fasolowe z nerkowcami

  • Migdałowe ciasto z bakaliami

  • Chłodnik botwinkowy z kaszą jaglaną i nasionami konopi

  • Twarogowe ciasto bezglutenowe z polewą

  • Makaron owsiany z sosem pomidorowo- dyniowym

  • Kokosowo-zbożowe ciasto z polewą

  • Marchewkowe ciasteczka jaglane z bakaliami

  • Hummus z botwiną

  • Ser z ziemniaka

  • Oczyszczający napój z chia

  • Kokosowy sernik zebra

  • Jaglane ciasteczka ze słonecznikiem i suszonymi śliwkami

  • Kotlety jaglane ze szpinakiem

  • Pizza na spodzie z komosy ryżowej z brokułem

  • Komosowe ciasteczka z lucumą

  • Sałatka tabule

  • Chrupiące ciasteczka jaglane z nerkowcami

  • Sajgonki z czarnym ryżem na słodko

  • Ciasteczka z ekspandowanej gryki z guaraną

  • Świeża sałatka z makaronem ryżowym i mango

  • Placuszki gryczane z czarnuszką

  • Fasolka mung w sosie dyniowym

  • Buraczkowy mazurek z jagodami acai

  • Ciasteczka Pisanki z kaszy jaglanej

  • Lekkie babeczki z figami

  • Pralinki z fig i nerkowców

  • Ciasteczka amarantusowe z bananem i daktylami

  • Zapiekany sernik z jagodami i nasionami konopi

  • Pudding amarantusowy z migdałami i kokosem

  • Truskawkowo- waniliowy deser z nerkowców

  • Serniczki kokosowe z kruszonym ziarnem kakao

  • Migdałowe babeczki z wanilią i malinami

  • Kolorowa sałatka z awokado

  • Krążki ananasa zapiekane w cieście migdałowym

  • Jagodowy pudding chia z różą i morwą białą

  • Karobowo- jaglane babczeki z kremem i suszonym ananasem

  • Ciecierzycowe placki z polewą i bakaliami

  • Amarantusowe bułeczki z jagodowym dżemem chia

  • Batatowo-kokosowe ciasteczka z kruszonym ziarnem kakao

  • Gryczano-kokosowe placuszki

  • Migdałowo-karobowe ciasto z gryki

  • Karmelowy sernik na zimno z jagodami

  • Komosowo- amarantusowe ciasteczka z mango

  • Karobowy pudding owsiany z nerkowcami

  • Owsiane babeczki z bananmi i nerkowcami

  • Komosowe ciasteczka z bakaliami

  • Tartaletki z kremem kakaowym i owocami

  • Ciasto owsiane z orzechami brazylijskimi

  • Pasta z bobu z wakame i konopiami

  • Koktajl bananowy z karobem i morwą białą

  • Kukurydziane babeczki z borókami i migdałami

  • Owocowe ciasto galaretkowe

  • Ciastka dyniowo- migdałowe

  • Dyniowo- pomarańczowy krem z migdałami

  • Komosowy omlet z masłem orzechowym

  • Barszcz czerwony z makaronem jaglanym

  • Babeczki owsiano- dyniowe

  • Komosianka z orzechami brazylijskimi i syropem daktylowym

  • Tarta z nerkowcami i mandarynkami

  • Jaglano - pietruszkowe burgery w bułce gryczanej

  • Ciasteczka ryżowe

  • Kokosowo- amarantusowe ciasteczka z makiem

  • Jaglane kopytka z mąką dyniową

  • Ciasto cynamonowe z kremem z komosy

  • Keks ryżowy

  • Bezglutenowe krokiety w sezamie

  • Jaglany makowiec z jagodami goji i kruszonym ziarnem kakao

  • Zapiekane naleśniki orzechowo- piernikowe

  • Pierogi ryżowe z marchewką

  • Krem z jarmużu z amarantusem

  • Lodowe ciasto z malinami

  • Batony energetyczne z daktyli i nerkowców

  • Kakaowe ciasteczka owsiane z kremem

  • Słodkie bezglutenowe paluchy z figami

  • Gryczany pasztet z pieczarkami

  • Żołędziowy chleb z babką płesznik

  • Rolada migdałowa z masą i morwą czarną

  • Sernik na zimno z brzoskwiniami

  • Ciasto kasztanowe z bakaliami

  • Budyń jaglany z kaki i jagodami goji

  • Ciasto

  • Babeczki dyniowe z orzechami pecan i jagodami goji

  • Żołędziowe babeczki z białym makiem

  • Granola jabłkowa

  • Bezglutenowe ciasto pudding z kruszonką

  • Raw ciasto marchewkowe

  • Ryżowe kotleciki z fenkułem i babką płesznik

  • Kokosowe brwonie z fasoli adzuki

  • Migdałowe tartaletki z musem dyniowym i miodem

  • Pasta z pestek dyni i bobu

  • Dyniowa galaretka z morwą białą

  • Gnocchi jaglane z dynią

  • Biały makowiec z komosy

  • Krajanka żołędziowa z młodym jęczmieniem

  • Gryczane naleśniki z dynią i amarantusem

  • Tartaletki ryżowo- daktylowe z masą kokosową i owocami

  • Dyniowy krem z kolorowymi marchewkami i suszonymi pomidorami

  • Tarta figoa z nutą kokosa

  • Jaglane muffiny z dynią i żurawiną

  • Paluchy ryżowe z topinamburem

  • Pizzerinki z grochu z warzywami i lubczykiem

  • Kokosowy marchewkowiec bez pieczenia

  • Żołędziowe ciasto z dynią

  • Jabłka zapiekane w kruchym cieście

  • Jaglane burgery z dynią i groszkiem

  • Sałatka z polentą i pieczoną dynią

  • Kule ryżowe w orzechach

  • Placki dyniowe na słodko

  • Krem dyniowy z prażoną ciecierzycą

  • Kokosowe ciasteczka jaglane

  • Amarantusowy placek z kokosowym kremem i owocami

  • Dyniowe curry z kalafiorem

  • Fasolowy Murzynek z karobem

  • Jaglanka ze śliwakmi na dobre trawienie

  • Krem z pieczonych pomidorów z dzikim ryżem

  • Rolada z polenty na wytrawnie

  • Dyniowe placki z lekką sałatką

  • Dynia faszerowana pomidorowym risotto z bazylią

  • Makaron jaglany z sosem jogurtowym, prażoną ciecierzycą i suszonymi pomidorami

  • Owsiane tartaletki z winogronami

  • Brzoskwiniowa tarta z komosy

  • Krem dyniowy z morelami i bananem

  • Kakaowe lody z wiśniami

  • Cytrynowe ciasto jaglane z borówkami

  • Babeczki kokosowe z płatkami ryżowymi i jagodami goji

  • Kulki śniadaniowe

  • Pralinkowe tartaletki

  • Kokosowo- amarantusowy chlebek z jagodami goji

  • Tarta

  • Zapiekane spaghetti z warzywami

  • Ciasto owsiane z owocowym dżemem chia

  • Wegańskie ciasto Śliwkowiec

  • Kakaowa tarta jaglana z galaretką wiśniową

  • Raw lava cake z wiśniami i nutą mięty

  • Orzechowe muffinki z kolorowej komosy

  • Warstwowy sernik jaglany z lodami ryżowymi

  • Kukurydziany biszkopt z jagodami

  • Bakaliowe ciastka z waniliowym kremem i malinami

  • Jaglane praliny z czereśniami i chia

  • Kakaowe tarty z kremem i letnimi owocami

  • Chałwowy sernik jaglany z czereśniami

  • Kruche ciasteczka z kremem komosowym i owocami

  • Sajgonki z kremem waniliowym i owocami

  • Szparagi w chrupiącym cieście

  • Tarta z jaglanym kremem z nerkowców

  • Biały makowiec z komosą ryżową

  • Sałatka z młodym groszkiem i kalarepą

  • Wytrawne tarty z pestek dyni z pomidorkami

  • Chałwa z jagodami goji

  • Lekkie bułeczki z owocami

  • Zapiekanka jaglana z czarną fasolką i botwiną

  • Czekoladowe ciasto bez pieczenia

  • Kokosowo- kakaowy galaretkowiec z chia

  • Owsiane tarty z kremem kakaowym i truskawkami

  • Brownie z kaszy gryczanej z żurawiną i truskawkami

  • Kokosowe bułeczki z truskawkami

  • Raw rolada z kremem i truskawkami

  • Ciasto ryżowo- kokosowe z malinami

  • Kruche jaglane szarlotki z amarantusem

  • Amarantusowy pasztet z fasoli mung

  • Koktajl na piękną cerę

  • Koktajl na zgrabną sylwetkę

  • Koktajl na odporność

  • Raw sernik z nerkowców i mango

  • Kolorowy ryż pomidorowy

  • Selerowe burgery z gryki w sezamie

  • Dietetyczne muffiny z truskawkami

  • Kokosowe zapiekanki z ciecierzycy

  • Keksowe babeczki jaglane

  • Raw bakaliowe batoniki z amarantusa

  • Amarantusowy budyniowiec na kruchym spodzie

  • Lekkie omlety z kremem kokosowym

  • Kokosowa szarlotka z amarantusową bezą

  • Kokosowe ciasto z galaretką z tapioki i miechunką

  • Kokosowy sernik jaglany z nutą wanilii i truskawkami

  • Ciasto z kuskusu ze śliwkami

  • Cieciorkowa krajanka z owocami

  • Piramidki z kuskusu kukurydzianego z kolorową sałątką

  • Bananowe babeczki z nerkowców

  • Ciasteczka z komosy i chia

  • Kruche jaglane tartaletki z kremem waniliowym i granatem

  • Owocowa tarta na migdałowym spodzie

  • Raw rolada makowa

  • Biszkopt ryżowy z bakaliami

  • Słodkie amarantusowe chlebki z chia

  • Kruche orzechowe kuleczki

  • Grejpfrutowe babeczki z cynamonem

  • Batatowe kotleciki z kolorową komosą i selerem naciowym

  • Pasta czekoladowo- chałwowa z kaszy jaglanej

  • Jagodzianki z komosy

  • Owocowy koktajl z zieloną kawą

  • Bananowy pudding jaglany z ziarnami kakao i nutą wanilii

  • Truskawkowo- bananowy koktajl z chia

  • Kopiec kreta (na zdrowo!)

  • Jabłkowe batony owsiane z suszonymi morelami i syropem klonowym

  • Babeczki z komosy z białym makiem

  • Koktajl chia z ziarnami złotego lnu

  • Karobowy koktajl jaglany

  • Daktylowe ciasteczka z nadzieniem

  • Bananowe ptasie mleczko

  • Tartaletki z kremem jaglanym i mango

  • Wegańskie słodkie bułeczki z serem jaglanym

  • Serniczki jaglane

  • Czekoladowe naleśniki gryczane

  • Słodkie biszkopty jaglane

  • Marchewkowe chlebki jaglane

  • Mleczna kanapka

  • Owsiana krajanka z ananasem

  • Orzechowy amarantus

  • Kremowy koktajl daktylowy

  • Migdałowe babeczki z mango

  • Kakaowe babeczki z mieszanki kasz

  • Daktylowe myffiny z kuskusu

  • Migdałowe tartaletki z chia

  • Jaglana nutella

  • Cytrynowe kukurydziane babeczki

  • Ciecierzycowa tarta z musem dyniowym i pomidorkami

  • Buraczkowe kotlety z kaszy bulgur

  • Paluchy jaglane z ziarenkami

  • Chlebki z ciecierzycy

  • Mocno słodkie muffiny jaglane

  • Truskawkowy pudding z tapioki z sorbetem

  • Owsianka a'la szarlotka

  • Paluchy ryżowe z bakaliami

  • Grillowana polenta z pieczonymi pomidorami

  • Amarantusowo- żołędziowe babeczki z polentą

  • Sajgonki z masą jaglano - makową

  • Delikatna krajanka z bakaliami

  • Bajaderki śliwkowe

  • Kruche ciasteczka z masą makową

  • Koperkowe kotleciki z dynią

  • Cytrusowy mus owsiany

  • Cykoria zapiekana z sosem pomidorowym

  • Piernik sojowo- gryczany z powidłami

  • Jaglane ciasteczka z orzechami 3-składnikowe

  • Muffiny z soczewicy

  • Szarlotka gryczana

  • Migdałowe babeczki z cukinii

  • Muffiny z fasoli z bakaliami

  • Wytrawne muffiny z kuskusu

  • Pierniki owsiane

  • Wegetariańskie muffiny z nutą cynamonu

  • Świąteczny migdałowiec

  • Świąteczny keks otrębowy

  • Sernik bananowo- dyniowy

  • Krem z ciecierzycy z kurkami

  • Roladki z cukinii z pastą z fasoli adzuki

  • Gofry owsiane z jogurtem naturalnym

  • Jęczmienne muffiny z buraczkami

  • Muffiny z kuskusu z nutą pomarańczy

  • Krem z dyni

  • Polenta zapiekana z bananami i amarantusem

  • Jogurtowe ciasto kukurydziane

  • Pralinki jaglano- amarantusowe z makiem

  • Koktajl wieloowocowy

  • Placuszki owsiano- sojowe

  • Bananowe sushi

  • Zielone knedle jaglane

  • Krem z jarzyn z kaszą jaglaną

  • Ciastka zbożowe z bakaliami

  • Migdałowy bananowiec

  • Cynamonowe muffiny sojowe

  • Lody bananowe z nerkowcami

  • Owocowy tort z arbuza

  • Brzoskwinie zapiekane pod amarantusem

  • Jabłecznik otrębowy

  • Jaglany jabłecznik z amarantusem

  • Jabłkowe ciasteczka wielozbożowe

  • Omlet owsiany z musem dyniowym

  • Kukurydziane kopytka na puree dyniowym

  • Dietetyczne scones owsiane

  • Hummus- z dynią czy burakiem?

  • Bakłażan faszerowany czarnym ryżem

  • Szparagi na czarnym ryżu i pieczonej dyni piżmowej

  • Czarny ryż na kwiecie z cukinii

  • Krem z kalafiora z czarnym ryżem

  • Pomarańczowe ciasteczka jaglane z amarantusem

  • Słoneczny czarny ryż z warzywami

  • Kokosowy pudding chia z dynią

  • Krem jaglany Rafaello

  • Omlet owsiany

  • Ciastczka jaglane w 3 smakach

  • Naleśniki z samej kaszy gryczanej

  • Kukurydziany torcik z dynią i brzoskwiniami

  • BEZGLUTENOWE BABECZKI JAGLANE Z JAGODAMI GOJI

  • Zapiekana owsianka a'la szarlotka

  • Dyniowy koktajl jaglany z figą

  • Muffiny migdałowo- owsiane z dynią

  • Ciasteczka żytnie z jagodami goji

  • Herbaciana tapioka owocowa

  • Koktajl mocno owocowy

  • Pasta twarogowa na słodko

  • Tarta kukurydziana z morelami

  • Jaglanka pełna owoców

  • Dwukolorowy budyń kukurydziany

  • TARTALETKI Z POLENTY Z MUSEM OWOCOWYM

  • Mus malinowo-brzoskwiniowo-bananowy

  • Kotlety z selera i soczewicy

  • Zapiekana polenta z morelami

  • Dyniowe burgery z kaszy jaglanej i amarantusa

  • Kukurydziany jabłecznik na zimno

  • Kanapkowa pasta z cukinii

  • Ciasto jaglane z borówkami

  • Orientalna zupa z grzybami mun

  • Owocowe kulki z kuskus

  • Kremowa owsianka bananowa z jeżynami

  • Pralinki jaglane z jabłkami

  • Pomidorowa pasta jaglana

  • Kukurydziana zapiekanka z barówkami

  • Owocowe ciasto na zimno z kuskusu

  • Ciasto amarantusowe z malinami

  • Makaron ryżowy z patisonem

  • Owocowy chłodnik z amarantusem

  • Imbirowy krem z marchwi

  • Keks z fasoli

  • Koktajl owoce leśne

  • Budyń jaglano-dyniowy z nerkowcami

  • Koktajl warzywny buraczano-pietruszkowy z rukolą

  • Shake truskawkowo-brzoskwiniowy

  • Pudding kukurydziany z musem malinowym

  • Borówkowe kokilki z kuskusem i amarantusem

  • Warzywne pizzerinki z kalafiora

  • Krem z cukinii z makaronem ryżowym

  • LODY JAGODA- PORZECZKA- MORELA

  • Truskawkowa zapiekanka jaglana z miętą

  • Brzoskwiniowa kasza kukurydziana z musem morelowym i borówkami

  • Orzeźwiający koktajl z czarnej porzeczki

  • Pomidory nafaszerowane amarantusem

  • Koktajl truskawka-brzoskwinia-jabłko

  • Burgery z bobu

  • Trójsmakowe sorbety

  • Biszkopt jaglany z owocami

  • Sushi po polsku

  • Bezglutenowe babeczki z jagodami

  • Malinowe smoothie jaglane

  • Burgery z botwinką i chłodnik wiosseny

  • Spaghetti z cukinii

  • Sorbet jagodowy z nerkowcami

  • Warzywne sajgonki z sezamem i pastą z bobu

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika foodmania
lubi 123 użytkowników.


Przepisy polubione przez foodmania

  • Owsianka na mleku kokosowym

  • Batoniki musli

  • Jogurt z jabłkiem

  • Piersi z kurczaka w mleku migdałowym z makaronem Tagliatelle z Wakame

  • Pieczone pomidorki koktajlowe

  • Omlet na zimno na mleku kokosowym

  • Domowa biała czekolada

  • Muffinki serowe - miniserniczki

  • Sernik z migdałów, słonecznika i rodzynek

  • Kawowy deser

  • Panna Cotta z mleka migdałowego

  • Kremowy sos ze świeżych pomidorów

  • Banoffe Pie - wersja wegańska (bez pieczenia)

  • Koktajl B12

  • Kompot rabarbarowy z burakiem

  • Zielony koktajl mandarynka-seler

  • Owsianka bez gotowania z brzoskwiniami

  • Owsianka bez gotowania z wisniami

  • Dżem morelowo-pomarańczowy

  • Serniczek bananowo - waniliowy

  • Ciasta z  quinoi, rodzynek i migdałów

  • Ciasto z czarnej fasoli

  • Gofry ryżowe

  • Warzywa gotowane na parze jako danie główne

  • Deser porzeczkowo - arbuzowy

  • Deser z kiwi i dżemem

  • Jagodowe Smoothie

  • Lody rabarbarowe

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 106705 Renixx Renixx
  • 96199 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 66351 dorotaDS dorotaDS
  • 59718 paulina2157 paulina2157
  • 58835 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 55428 foodmania foodmania
  • 48924 Na widelcu Na widelcu
  • 47366 Stokrotka Stokrotka
  • 43464 opuncja123 opuncja123
  • 40807 gosia56 gosia56
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Strona główna
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Z wykluczeniami
  • Artykuły
    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności
    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
  • Kontakt
  • FAQ / pomoc
  • Regulamin i polityka prywatności
  • Polityka plików cookie
Serwis wykreowała elastika
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).