Zupa z pasternaku i suszonych śliwek
TomCookRodzaj posiłku: zupa
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
olej kokosowy - 2 łyżki
cebula (średnia pokrojona w kostkę) - 1 szt.
czosnek (przeciśnięty przez praskę lub pokrojony) - 2 ząbki
kurkuma - 1 łyżeczka
kumin - kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
kolendra ziarna - 1/2 łyżeczki
imbir kłącze (drobno starty) - 1 łyżeczka
chilli ostre (proszek) - 1/2 łyżeczki
pasternak (pokrojony w kostkę) - 400 g
mleko kokosowe - 100 ml
pestki dyni (prażone) - 50 g
sól Himalajska - 1/2 łyżeczki
pieprz czarny mielony do smaku
SOS Z SUSZONYCH ŚLIWEK
woda - 150 ml
śliwki suszone - 50 g
sok z cytryny - 2 łyżeczki
tymianek (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej kokosowy w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę smaż przez 3 minuty, następnie dodaj imbir, czosnek, chilli lub jedną ostrą papryczkę chilli, kumin i kolendrę. Smaż delikatnie przez kolejne 3 minuty.
Dodaj pasternak. Zmieszaj dokładnie z przyprawami. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 20-25 minut aż pasternak będzie miękki.
Dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj pieprz i sól.
Przenieś ugotowane składniki z garnka do blendera. Zmiksuj wszystko do postaci kremu. Dodaj sól i pieprz.
Podajemy:
Zupę podajmy z łyżką lub więcej sosu z suszonych śliwek na jedną porcję oraz prażonymi pestkami dyni.
Uwagi: Jeżeli nie masz pasternaka, mozna zamienić go pietruszką. Korzeń pasternaku wyglądem do złudzenia przypomina pietruszkę, lecz w smaku jest bardziej zbliżony do marchewki.
Na małą patelnię wrzuć śliwki i wlej wodę. Opcjonalnie możesz dodać tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj do czasu, aż śliwki będą miękkie. Przełóż je do blendera, zmiksuj na gładką masę, dodaj sok z cytryny. Wymieszaj.
Podajemy:
Jako dodatek do zupy z pasternakiem. 1 łyżkę lub więcej na jedną porcję.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.