Florentynki ( bez cukru, glutenu, laktozy)
TomCookRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: dla dzieci, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie
Składniki:
łuskane ziarna słonecznika - 25 g
płatki migdałowe - 40 g
pestki z dyni łuskane - 20 g
białko z jajka kurzego ( jednego) - 1 szt.
cukier brzozowy / ksylitol - 40 g
Dodatkowe informacje:
ok 12. ciasteczekSposób przygotowania:
1. Pod silnym strumieniem zimnej wody wyszoruj pomarańczę za pomocą szczoteczki. Następnie zetrzyj skórkę na najdrobniejszych oczkach tarki lub za pomocą odpowiedniego przyrządu.
2. Na suchej patelni upraż kolejno: płatki migdałów - na zloty kolor, ziarnka dyni- aż zaczną się robić lekko wypukłe, a na koniec ziarna słonecznika - aż zaczną zmieniać kolor. Ważne, żeby nie mieszać ziaren, w przeciwnym wypadku mogłyby się przypalić i nie zachowałyby swoich smaków.
3. Za pomocą miksera ubij na sztywno białko dodając powoli cukier.
4. Do ubitego białka dodaj płatki, ziarna i skórkę pomarańczową.
5. Nagrzej piekarnik do temperatury 150 ˚C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i łyżeczką układaj na niej porcje masy lekko dociskając. Między porcjami zachowaj odległość około 2,5 cm. Piecz na złotawy kolor około 15 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw do przestudzenia, zdejmuj z blachy całkowicie wystygnięte.
6. Podawaj po przestudzeniu. Można przechowywać je w zamkniętym pojemniku do tygodnia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.