Zupa krem z czerwonej soczewicy i mlekiem kokosowym
TomCookRodzaj posiłku: zupa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe, cytrusy
Składniki:
marchewki - 150 g
cebula (duża) - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
curry - 2 łyżeczki
kolendra (suszona w proszku) - 1 łyżeczka
imbir świeży - 1 łyżeczka
pomidor (świeży lub z puszki) - 1 szt.
cytryna - 1 - 2 łyżka
olej kokosowy - 2 łyżki
sól himalajska - 1 łyżeczka
pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
słonecznik prażony - 20 g
natka pietruszki drobno posiekana - 1 łyżka
mleko kokosowe - 200 ml
Sposób przygotowania:
Dodaj pomidora, smaż przez 3 minuty.
Dodaj marchewkę. Wymieszaj porządnie z przyprawami i smaż przez 5 minuty.
Dodaj czerwoną soczewicę, bulion. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykręć ogień i gotuj przez 20-25 minut aż marchewki będą ugotowane.
Dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
Dodaj pieprz i sól.
Przenieś ugotowane składniki z garnka do blendera. Zmiksuj wszystko do postaci kremu. Dodaj sok z cytryny i przyprawy jeżeli masz taką potrzebę.
Uwagi: Przed gotowaniem soczewicy , przepłucz ją pod bieżącą wodą. Przy smażeniu cebuli i czosnku bądź ostrożny aby nie przypalić czosnku
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.