Specjaliści od świeżych warzyw i owoców
gotujwstylueko.pl
Specjaliści od świeżych warzyw i owoców
Dlaczego ekologiczne są najlepsze, skąd pochodzą i jak się o nie dba, zapytaliśmy specjalistę, który codziennie mierzy się z wyzwaniami najbardziej wymagającej grupy produktów.
Katarzyna Malewska: Czy warto kupować warzywa i owoce cały rok, a może wybierać tylko te sezonowe?
Rafał Przygoda: Najsmaczniejsze i najzdrowsze warzywa i owoce są w pełni sezonu. Niestety w sklepach często można natknąć się na warzywa czy owoce, które były zbierane niedojrzałe, aby mogły być przechowywane jak najdłużej. Natomiast my, dzięki wzrostowi świadomości wielu Klientów i ogromnemu zainteresowaniu, mamy możliwość szybkiego sprowadzania do nas wielu owoców i warzyw wyhodowanych w ekologicznych warunkach z miejsc, gdzie czasem sezon trwa wiele miesięcy. Stawiając wyłącznie na ekologiczne warzywa czy owoce mamy pewność, że dostarczamy naszym Klientom wyłącznie korzyści, bez niepotrzebnej chemii.
Katarzyna Malewska: Co roku jesteśmy atakowani informacjami, że nowalijki są „pędzone” i pełne pestycydów, jak to się ma do eko nowalijek?
Rafał Przygoda: To tzw. „pędzenie” w konwencjonalnych uprawach polega na zastosowaniu różnych środków ochrony roślin, hormonów wzrostu lub nasion GMO. Te wszystkie zabiegi umożliwiają skrócenie procesu wzrostu i szybsze zebranie obfitego plonu. Wczesną wiosną jest bardzo opłacalne ze względu na niewielką dostępność tego typu warzyw, dlatego pierwsze pojawiające się na rynku nowalijki naturalnie budzą niepokój. Co ciekawe - ten niepokój jest bezzasadny, jeśli postawimy wyłącznie na eko nowalijki. W produkcji ekologicznej, co oczywiście dotyczy także warzyw i owoców jest zabronione stosowanie m.in. GMO, hormonów wzrostu czy pestycydów. O tym, które substancje są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym mówi Rozporządzenie Rady Ministrów Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr 834/2007.
Katarzyna Malewska: Jak na tle innych grup ekologicznych produktów wypadają świeże warzywa i owoce?
Rafał Przygoda: Zauważyliśmy duży wzrost w kategorii. W ciągu ostatnich kilku lat podwoiliśmy w Bio Planet sprzedaż świeżych ekologicznych warzyw i owoców. Specjalistyczne sklepy z żywnością ekologiczną chętnie inwestują w półkę ze świeżymi warzywami i owocami, ponieważ Klienci częściej przychodzą do sklepu po świeży produkt.
Katarzyna Malewska: Jakie jest pochodzenie świeżych warzyw i owoców Bio Planet?
Rafał Przygoda: W trosce o środowisko staramy się pozyskiwać warzywa i owoce najbliżej jak to możliwe. Szczególnie stawiamy na bezpośrednią współpracę z polskimi rolnikami oraz sadownikami. Wymieniamy się uwagami, staramy się wspólnie rozwijać. Idąc naprzeciw oczekiwaniom Klientów oferta warzyw i owoców jest bardzo szeroka - przez co posiadamy także produkty z Europy oraz wybrane produkty egzotyczne. Dostawy od polskich rolników odbywają się codziennie, a zagraniczne dwa razy w tygodniu.
Katarzyna Malewska: Czy przeprowadzana jest kontrola jakości po dostawie, jak to wygląda?
Rafał Przygoda: Aby zapewnić jak najwyższą jakość oferowanych produktów ściśle kontrolujemy każdą dostawę kilkuetapowo. Przy przyjęciu dostawy, podczas przechowywania i przed dostawą do sklepu ekologicznego. W Bio Planet zatrudniamy certyfikowanych rzeczoznawców, potrafiących profesjonalnie ocenić jakość kupowanych przez nas świeżych warzyw i owoców.
Katarzyna Malewska: W jakich warunkach przechowywane są świeże warzywa i owoce i czy stosujecie jakieś zabiegi odświeżające?
Rafał Przygoda: Świeże warzywa i owoce przechowujemy w specjalistycznych chłodniach z podziałem na trzy strefy o różnych temperaturach (2 °C, 6 - 8 °C, 13 °C). Każda z tych stref jest przeznaczona dla konkretnych warzyw czy owoców. Dodatkowo nie umieszczamy produktów wrażliwych na etylen, który przyspiesza proces dojrzewania (np. bananów) obok takich, które go wydzielają (np. jabłka). Nie stosujemy żadnych zabiegów odświeżających. Uważamy, że uważne kontrole jakości, odpowiednie warunki przechowywania i częste dostawy, skracające czas od „pola” do Klienta są najlepszym rozwiązaniem.
Katarzyna Malewska: Jak szybko świeże warzywa i owoce trafiają do sklepów i w jakich warunkach są przewożone?
Rafał Przygoda: Świeże warzywa i owoce wysyłamy w możliwie najszybszym czasie od dostawy do Bio Planet (czasem ma to miejsce już w ciągu kilku godzin po dostawie). Do przewożenia wykorzystujemy własny transport, daje to pewność zachowania ciągu chłodniczego, a co za tym idzie - wysokiej świeżości.
Katarzyna Malewska: Jakie są wasze największe trudności w pracy ze świeżymi warzywami i owocami?
Rafał Przygoda: Ich krótkoterminowość, ale taka jest charakterystyka rolnictwa ekologicznego. Zachowują się w sposób naturalny, mają przecież służyć naszemu zdrowiu.
Katarzyna Malewska: A co jest najfajniejsze?
Rafał Przygoda: Świadomość, że dzięki naszym wysiłkom zapewniamy wielu osobom lepszy dostęp do ekologicznej, świeżej, pełnej witamin i wartości odżywczych żywności. Nasz zespół codziennie napotyka liczne wyzwania. Dzięki zaangażowaniu, a także dynamice codziennej pracy zdecydowanie nie da się nudzić.
Rafał Przygoda i Marcin Kamiński, specjaliści od warzyw i owoców bio.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 24 Wiosna 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.