9 sposobów na płatki owsiane w słoiku
wegewedaPłatki owsiane w słoiku czyli owsianka w słoiku – zdrowe, szybkie, nie wymagające gotowania śniadanie na zabiegane poranki. Przygotuj płatki owsiane w słoiku na swój ulubiony sposób i ciesz się pożywnym śniadaniem, które pobudzi Cię do działania o poranku.
Czym jest owsianka w słoiku?
Owsianka w słoiku to nic innego, jak płatki owsiane zmieszane z płynem, np. mlekiem, jogurtem, wodą i innymi dodatkami, jak orzechy, owoce, nasiona, pestki, kakao, a nawet warzywa.
Dlaczego płatki owsiane w słoiku są świetną propozycją na śniadanie?
1) Owsianka w słoiku nie wymaga gotowania, wielkich przygotowań, ani sprzątania kuchni.
2) Przygotowanie płatków owsianych w słoiku nie zajmie dłużej niż kilka-kilkanaście minut.
3) Płatki owsiane w słoiku przygotowujesz wieczorem, a rano wyjmujesz z lodówki gotowe śniadanie. Oszczędzasz swój czas i unikasz porannego zdenerwowania. Ulubione śniadania w słoiku możesz przygotować od razu dla wszystkich członków rodziny.
4) Kombinacji i możliwości urozmaicenia owsianki w słoiku jest tak wiele, że takie śniadanie nigdy Ci się znudzi, a w dodatku dostarczasz sobie codziennie innych wartościowych składników odżywczych.
5) Płatki owsiane w słoiku są pełne błonnika, roślinnego białka, witamin i minerałów, jak magnez, potas, żelazo, cynk, czy witamina B6, która pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, tak potrzebne w ciągu długiego, aktywnego dnia.
6) Owsianka w słoiku to idealne śniadanie dla osób dbających o linię. 4 łyżki płatków owsianych zawiera jedynie 90 kalorii. Sycą na długi czas, powoli uwalniając energię, a dzięki dużej zawartości błonnika usprawniają pracę jelit.
7) Płatki owsiane w słoiku będą dobrym śniadaniem dla osób aktywnych fizycznie. Owsianka jest doskonałym źródłem roślinnego białka oraz węglowodanów. Płatki owsiane zapewniają porcję energii i kalorii. Aby zwiększyć wydajność podczas treningu, zaleca się 1 godzinę przed treningiem zjeść porcję płatków owsianych.
8) Płatki owsiane są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią przed działaniem wolnych rodników, wspomagając w profilaktyce przeciwnowotworowej i chorób krążenia.
9) Płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują wyrzutów insuliny. W dodatku pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i obniżają poziom cholesterolu. Polecane są więc także w diecie osób starszych.
10) Owsianka w słoiku pobudza układ immunologiczny, wzmacnia odporność organizmu na infekcje.
11) Owsiankę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły. Może być smacznym i wygodnym pierwszym lub drugim śniadaniem, które możesz zjeść w pracy lub podczas podróży.
Jak przygotować owsiankę w słoiku?
1. Bazę owsianki stanowią oczywiście płatki owsiane. Użyj płatków owsianych górskich lub płatków owsianych bezglutenowych, które otrzymywane są z krojonego ziarna. Są one lepszą alternatywą dla płatków błyskawicznych, które zalane płynem szybko miękną, i są nieco bardziej przetworzone.
2. Wybierz płyn, którym zalejesz płatki do namoczenia. Możesz sięgnąć po mleko zwierzęce, ale bardzo dobrym rozwiązaniem do tego typu śniadań będą mleka (napoje) roślinne, np. migdałowe, sojowe, owsiane, kokosowe, jaglane, gryczane lub konopne. Płatki możemy również zmieszać z jogurtami zarówno mlecznym jak i roślinnym.
3. Wybierz ulubione dodatki. Świeże owoce dostarczą zastrzyku energii i nadadzą słodkości, soczystości i koloru Twojej owsiance. Orzechy, nasiona i pestki są bogate w wapń, magnez i żelazo, niezbędne Twojemu organizmowi. Dzięki nim Twoja owsianka w słoiku będzie chrupiąca i sycąca. Możesz użyć także kremowego masła orzechowego i pomieszać go z wybranym mlekiem. Wykorzystaj suszone owoce, jak np. nasiona goji uznane za superfoods, zawierające dużą ilość witaminy C, która odpowiada za odporność organizmu. Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej to jeden z najlepszych dodatków do owsianki. Są źródłem kwasów omega 3, wartościowego białka roślinnego, antyoksydantów, witamin i minerałów. Zalane płynem przybierają przyjemną, żelową konsystencję. Nie zapominaj o kakao. Mówi się, że kakao wydłuża życie. Surowe, organiczne kakao jest źródłem wielu mikroelementów i zdrowych tłuszczy. Poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega chorobom układu krążenia, łagodzi stres i poprawia nastrój. Jeśli lubisz słodkości, nie zapomnij o dodaniu ulubionego słodzidła. Możesz użyć syropu klonowego, syropu z agawy, syropu daktylowego, cukru trzcinowego, ksylitolu lub ewentualnie miodu.
! Pamiętaj, że do swojej owsianki w słoiku możesz dodać dowolne składniki, na które masz ochotę. Ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia i kubki smakowe. Eksperymentuj i twórz swoje ulubione połączenia.
Czy trzeba używać słoika, aby przygotować płatki owsiane w słoiku?
Nie musisz używać słoika do przygotowania tego smacznego dania. Owsianka w słoiku jest tylko propozycją na łatwe i wygodne śniadanie, które możesz schować do torebki, czy plecaka i zajadać się nim w dowolnym miejscu. Na pikniku w parku, podczas przerwy szkole, w pracy, czy podczas jazdy autobusem. Owsiankę możesz przyrządzić także w zwykłej miseczce, kubku, szklance, przykryć na noc talerzykiem lub zrobić ją w pojemniku do przechowywania żywności.
Czy płatki owsiane można podgrzewać?
Tak, możesz podgrzać swoją owsiankę w rondelku i przełożyć na talerz, czy z powrotem do słoika i cieszyć się ciepłym posiłkiem, kiedy masz na to ochotę.
Przepisy:
PŁATKI OWSIANE W SŁOIKU - SNICKERS
Składniki:
płatki owsiane - 1/2 szklanki
nasiona chia - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe - 2 łyżeczki
kakao - 1 łyżeczka
mleko migdałowe - 1/2 szklanki
masło orzechowe - 2 łyżeczki
syrop klonowy - 2łyżeczki
ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
sól - szczypta
Orzeszki ziemne do dekoracji
Przygotowanie:
Na dno słoika wsyp płatki owsiane, nasiona chia, wiórki kokosowe, kakao. Dodaj masło orzechowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, sól i mleko. Dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Rano udekoruj dodatkową porcją masła orzechowego, startą czekoladą i posiekanymi orzechami ziemnymi.
PŁATKI OWSIANE W SŁOIKU - ORZEŹWIAJĄCA LEMONIADA
Składniki:
płatki owsiane - ½ szklanki
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z cytryny - 1 łyżka
syrop z agawy - 1 łyżka
naturalny jogurt kokosowy - 1/2 szklanki
mleko owsiane - 1/3 szklanki
świeża mięta - kilka listków
wiórki kokosowe - 1 łyżeczka
płatki kokosowe - 1 łyżka
plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Na dno słoika wsyp płatki owsiane. Dodaj startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, syrop z agawy, odrobinę posiekanych listków mięty, wiórki kokosowe. Zalej mlekiem i jogurtem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. Rano udekoruj kawałkiem plasterka cytryny, odrobiną startej skórki cytrynowej i płatkami kokosowymi.
PŁATKI OWSIANE W SŁOIKU - TRUSKAWKA Z MIGDAŁEM
Składniki:
płatki owsiane - ½ szklanki
mleko migdałowe - 1/3 szklanki
syrop daktylowy - 1 łyżeczka
pokrojone migdały - 1 łyżka
truskawki - 10 sztuk
banan - 1 sztuka
Przygotowanie:
Na dno słoika wsyp płatki owsiane. W drugim naczyniu zmiksuj 7 truskawek z bananem, mlekiem i syropem klonowym. Zalej płatki przygotowanym smoothie. Dodaj pokrojone migdały. Wymieszaj. Ostaw na noc do lodówki. Rano udekoruj świeżymi truskawkami i pokrojonymi migdałami.
PŁATKI OWSIANE W SŁOIKU - PINAKOLADA
Składniki:
płatki owsiane - ½ szklanki
mleko kokosowe - ½ szklanki
banan - 1 sztuka
ananas pokrojony na małe kawałki - 1/3 szklanki
syrop z agawy - 1 łyżka
nasiona chia - 1 łyżka
ekstrakt z wanilii - ½ łyżeczki
suszony banan, ananas, kokos do dekoracji
Przygotowanie:
Banana rozgnieć widelcem i przełóż do słoika, dodaj płatki owsiane, posiekanego ananasa, nasiona chia, syrop z agawy i ekstrakt z wanilii. Zalej mlekiem kokosowym i wstaw na noc do lodówki. Rano udekoruj suszonym bananem, ananasem i kokosem.
PŁATKI OWSIANE W SŁOIKU - LETNI LAS
Składniki:
płatki owsiane - ½ szklanki
naturalny jogurt kokosowy - ½ szklanki
maliny - ½ szklanki
borówki lub jagody - ½ szklanki
porzeczki - garść
kakao - 1 łyżka
syrop klonowy - 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Na dno słoika wsyp 2 łyżki płatków owsianych i wyłóż 4 łyżki jogurtu zmieszanego z 1 łyżeczką syropu klonowego tak, by powstała warstwa. Na jogurt połóż kilka malin i borówek. Do drugiego przełóż resztę jogurtu, dodaj kakao, kilka malin i jeżyn oraz łyżeczkę syropu klonowego. Zmiksuj na gładko. Dodaj płatki owsiane. Wymieszaj. Przełóż masę do słoika na warstwę ułożonych świeżych owoców. Włóż słoik na noc do lodówki. Rano udekoruj świeżymi owocami.
OWSIANE ŚNIADANIE W SŁOIKU - MANGO LASSI
Składniki:
płatki owsiane - ½ szklanki
jogurt naturalny sojowy - ½ szklanki
mleko sojowe waniliowe - ¼ szklanki
nasiona chia - 1 łyżeczka
puree z mango - ½ szklanki
mango - ½ sztuki
syrop daktylowy - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
W naczyniu zmieszaj płatki owsiane, nasiona chia, jogurt, napój roślinny i syrop daktylowy. Wyłóż kilka łyżek mieszanki na dno słoika tak, by utworzyć warstwę. Na warstwę wyłóż puree z mango, a potem resztę płatków zmieszanych z mlekiem i jogurtem. Wstaw do lodówki na całą noc. Rano udekoruj kawałkami świeżego mango i wiórkami kokosowymi.
PŁATKI OWSIANE W SŁOIKU - MOCHA COFFEE
Składniki:
kawa - 1 filiżanka
płatki owsiane - ½ szklanki
mleko sojowe - ½ filiżanki
cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
kakao (surowe sproszkowane) - 1 łyżka
ekstrakt waniliowy - ½ łyżeczki
banan - 1/2 sztuki
czekolada starta na tarce - 1 łyżka
Przygotowanie: Do ostudzonej kawy, dodaj kakao, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, ekstrakt waniliowy. Na dno słoika wsyp płatki. Zalej wcześniej zaparzoną kawą z kakao, dodaj mleko sojowe. Wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Rano wyjmij śniadanie z lodówki. Dodaj pokrojonego w półplasterki banana i startą na tarce czekoladą.
PŁATKI OWSIANE W SŁOIKU - MARCHEWKOWE CIASTKO
Składniki:
płatki owsiane - ½ szklanki
młode marchewki starte na tarce o małych oczkach - 2 sztuki
wiórki kokosowe - 1 łyżka
mleko migdałowe - ¾ szklanki
posiekane orzechy włoskie i pekan - 1 czubata łyżka
rodzynki - 1 łyżka
cynamon - ½ łyżeczki
syrop klonowy - 1 łyżka
Przygotowanie:
Na dno słoika wsyp płatki owsiane, dodaj startą marchewkę, wiórki kokosowe, cynamon, syrop klonowy, orzechy, rodzynki i mleko. Dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Rano udekoruj wiórkami kokosowymi, odrobiną startej marchewki i orzechami.
PŁATKI OWSIANE W SŁOIKU - MATCHA
Składniki:
płatki owsiane - ½ szklanki
matcha w proszku - ½ łyżeczki
waniliowy napój owsiany - ½ szklanki
wiórki kokosowe - 1 łyżka
suszone owoce goji - 2 łyżki
syrop klonowy - 2 łyżki
borówki - 1 garść
Przygotowanie:
Na dno słoika wsyp płatki owsiane, dodaj matchę, syrop klonowy, owoce goji, wiórki kokosowe i wymieszaj. Zalej napojem owsianym. Wstaw do lodówki na całą noc. Rano udekoruj świeżymi borówkami i owocami goji.
Artykuł pochodzi z magazynu lato 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.