Chleb orkiszowo-pszenny na liściu chrzanu
BadylarkaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs na Szefa Kuchni, kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, pszenica, orkisz, żyto
Składniki:
razowa mąka orkiszowa - 200 g
mąka pszenna - 250 g
sól - 8 g
woda - 260 g
jasna mąka orkiszowa - 70 g
świeży, duży liść chrzanu - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Czas przygotowania to czas zagniatania ciasta i pieczenia chleba. Trzeba jeszcze doliczyć godziny na wyrastanie.Sposób przygotowania:
Ciasto w misce przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do wyrastania.
Do reszty ciasta dodać jasną mąkę orkiszową. Wyrabiać ręką do połączenia składników.
Ciasto uformować w wałek, który zmieści się na liściu. Uwaga - ciasto wyrastając, lekko rozpłynie się na boki.
Powierzchnię ciasta naciąć według uznania. Bochenek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrastania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.