Sos warzywny na zimę
BadylarkaRodzaj posiłku: przetwory, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs na Szefa Kuchni, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Składniki:
cebula - 25 dag
cukinia - 30 dag
chili - 1 szt.
papryka - 30 dag
łodygi selera naciowego - 4 szt.
pomidorki koktajlowe - 25 szt.
ocet 10% - 150 ml
brązowy cukier - 2 łyżki
sól - 1 łyżka
pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Z zamieszczonych proporcji otrzymuje się ok. 2 litrów sosu, który warto przelać do 6-7 słoików. Potem sos można wykorzystać do lasagne lub innego makaronu, na pizzę lub do zupy pomidorowej.Czas przygotowania zależy od wielkości pomidorów i łatwości schodzenia z nich skórki. Jeśli nie chce ona łatwo zejść z surowych pomidorów, trzeba je naciąć w X na górze, a następnie wrzucić do wrzątku i trzymać w nim ok. minuty.
Sposób przygotowania:
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Z cukinii pozbyć się nasion i "waty". Pokroić cukinię w kostkę wraz ze skórą.
Papryki i chili pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Wyjąć kawałki selera naciowego.
Warzywa zmiksować ręcznym blenderem na pulpę.
Całość zagotować, a potem pogotować na palniku o małej mocy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiając w pewnym momencie solą i cukrem.
Dno garnka wyłożyć ściereczką kuchenną. Wstawić do garnka słoiki. Wlać ciepłą wodę do wysokości szyjek. Doprowadzić wodę do wrzenia, a potem gotować 12 minut na palniku o małej mocy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.