Wino z głogu
BadylarkaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie,
Składniki:
woda - 9,2 litra
cukier - 3,5 kg
pożywka do drożdży winiarskich - 1 opakowanie
Dodatkowe informacje:
Samo przygotowanie nastawu (jeśli ma się obrany głóg) trwa krótko i zależy od czasu stygnięcia syropu.Oczekiwanie na ostateczny rezultat, czyli wino gotowe do picia, trwa ok. roku. Ale - zapewniam - warto wykazać się cierpliwością.
Sposób przygotowania:
Zmniejszyć ogień i mieszać, aż cukier się rozpuści.
Zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia do ok. 25 stopni C.
Zamknąć balon wieczkiem z dziurką na rurkę fermentacyjną.
Do rurki wlać trochę wody i włożyć w otwór w wieku.
Odstawić balon.
Już po kilku godzinach drożdże zaczną pracować, a woda w rurce plumkać.
Co jakiś czas wymieniać i uzupełniać wodę w rurce fermentacyjnej.
Zamknąć balon korkiem z rurką fermentacyjną.
Odstawić balon do dokończenia fermentacji i sklarowania wina.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.