Jagielnik z pigwą
BadylarkaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 800 ml
jogurt naturalny - 300 g
żelatyna - 4 łyżeczki
cukier - 1/2 szklanki
cytryna - 1 szt.
pigwa - 3 szt.
cydr lub woda - 200 ml
cukier - 80 ml
galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
wrzątek - 300 ml
Dodatkowe informacje:
Trzeba zadbać o to, by deser ładnie odszedł od boków tortownicy, więc albo tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, albo dobrze natłuścić i np. obsypać wiórkami kokosowymi.Sposób przygotowania:
Zalać kaszę mlekiem i ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze.
Po odparowaniu cieczy przykryć kaszę pokrywką i odstawić do ostygnięcia.
Wrzucić pigwy do garnka z podwójnym dnem, zalać cydrem lub wodą i gotować, aż owoce zmiękną.
Gdy płyn odparuje, dodać cukier. Smażyć, aż masa będzie gęsta i owoce będą się rozpadać.
Zetrzeć do kaszy skórkę i wycisnąć sok z cytryny.
Wyłożyć do tortownicy. Równo rozsmarować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.