Prosta szarlotka z bezą, na kruchym cieście z samopszy.
ekolubekRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 4 szt.
cukier trzcinowy - 1,5 szklanki
cukier waniliowy z prawdziwej wanilii - 2 szt.
masło - 1 kostka
sól - 1 szczypta
jabłka - 2 kg
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
goździki ekologiczne - 2 łyżki
cynamon cejloński ekologiczny - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Gotowe ciasto dzielę na 2 części: mniejszą i większą ( w stosunku 5/6), gdzie większa część będzie spodem ciasta, a mniejszą utrzemy na górę. Obie części formuję w kule i wstawiam do zamrażalnika, by się schłodziło. Czas chłodzenia to około 20 minut, w sam raz tyle, żeby przygotować jabłka.
Można ciasto przygotować dużo wcześniej, zamrozić i mieć na zapas. Wyjęte z zamrażarki, po rozmrożeniu jest od razu schłodzone i gotowe do kolejnego etapu.
Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, pozbawiam gniazdek nasiennych i ścieram na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodaję cukier trzcinowy (maksymalnie 2 łyżki), sypki cynamon cejloński, zmielone goździki (ja mielę sama ale można kupić już zmielone) i cukier waniliowy. Wszystko mieszam i odstawiam aż jabłka puszczą sok.
Piekę na środkowej półce (góra i dół) przez jakieś 10 minut, aż ciasto się zapiecze i zrumieni.
Jabłka przekładamy na sito i delikatnie odciskamy, sok można wypić lub użyć do zupy owocowej.
Wyjmuję już upieczone ciasto (zamykam piekarnik, by ciepło nie uciekało) wykładam na nie utarte jabłka lekko dociskając, na jabłka rozciągam masę białkową a na całość ucieram na grubych oczkach tarki małą kulkę ciasta.
Już od naszej cierpliwości zależy kiedy wyjmiemy ciasto… jeśli zrobimy to zbyt szybko beza będzie miękka ale gotowa do jedzenia. U nas w domu taką szarlotkę zaczynamy jeść jeszcze ciepłą ale czekamy z wyjęciem przynajmniej godzinkę od wyłączenia piekarnika żeby beza była chrupka…
Szarlotka z mąki z samopszy wychodzi fantastycznie, jest pyszna a większość składników kupicie w sklepie ekolubek.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.