Niebiesko mi
Barbara Strużyna
Niebieski – mój ulubiony kolor. Obecny w moim życiu w szerokim zakresie. Pojawia się w makijażu, ubiorze, dekoracjach wnętrzarskich a ostatnio również w daniach. Na początku musiałam przekonywać rodzinę i znajomych do moich eksperymentów kulinarnych. Część osób obawiała się, że niebieskie potrawy są efektem dodawania sztucznych barwników. U mnie w kuchni, to niemożliwe, aby kolor uzyskiwać dzięki niezdrowym dodatkom. Wręcz przeciwnie niebieska spirulina i ostatnio coraz modniejszy kwiat klitorii ternateńskej to cudowne naturalne, pełne antyoksydantów naturalne barwniki. To właśnie substancje odpowiedzialne za ten kolor są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. W obu przypadkach dodajemy niewielką ilość składnika (kolor jest intensywny) to powoduje, że nie zmieniają one smaku potraw, a nadają jedynie wspaniały kolor. Wypróbuj mojej niebiańskiej kuchni.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 28 Wiosna 2024
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.