Budyń jaglany z malinami
Kuchnia LetycjiRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Składniki:
banan - 1 szt.
maliny - 2 garści
Dodatkowe informacje:
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, dzięki czemu działa leczniczo na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Krzem wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Kasza jaglana to także źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz lecytyny wzmacniającej pamięć i koncentrację. Nie zawiera ona glutenu, dlatego nadaje się dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej, a także dla małych dzieci. Jest zasadotwórcza, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, niekorzystnej dla organizmu.Maliny są bogatym źródłem witaminy C i kwasu foliowego - niezbędnych dla organizmu przeciwutleniaczy, witaminy B3 - uczestniczącej w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamującej toksyczne działanie związków chemicznych i leków, regulującej poziom cholesterolu we krwi, oddziałującej korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny. Zawierają też pewną dawkę substancji mineralnych - potasu, magnezu, cynku i manganu. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i rozkurczowe. Dzięki obecności małych pestek w malinach, które nie są trawione przez organizm człowieka i sporej dawce błonnika w nich zawartej, owoce te skutecznie oczyszczają przewód pokarmowy z zalegających w nim niestrawionych resztek pokarmowych. Maliny są więc zalecane w dietach odchudzających.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.