Kasza gryczana z dynią i szałwią
Kuchnia LetycjiRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
dynia hokkaido - 1/2 szt.
mała cebula - 1 szt.
listki świeżej szałwi kilkanaście
gałka muszkatołowa - 3/4 łyżeczki
czarny pieprz do smaku
sól (np. himalajska) do smaku
Dodatkowe informacje:
Kasza gryczana to źródło m.in. krzemu, który jest niezbędny do budowy i prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i kości oraz odpowiedzialnego za wygląd włosów, skóry i paznokci.Szałwia zawiera sporą ilość garbników i związków żywicowych ułatwiających trawienie. Jest też źródłem wielu substancji o działaniu dobroczynnym dla skóry. Taniny i olejki eteryczne zawarte w szałwii stanowią ważną broń w walce z zakażeniami, hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój wielu infekcji.
Dynia natomiast dostarcza witamin A, B1, B2 i C; składników mineralnych - fosforu, żelaza, potasu i magnezu; a także beta-karotenu. Ma działanie wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami, poprawiające wygląd cery. Bogata jest również w białko i nie tuczy. Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym przy chorobach układu pokarmowego oraz nerek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.