Koktajl miętowo-malinowy
Kuchnia LetycjiRodzaj posiłku: napoje
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, nabiał, nabiał krowi
Składniki:
mięta kilka listków
jogurt naturalny - 250 g
kostki lodu kilka
Dodatkowe informacje:
Niby zwykły koktajl malinowy, a jednak dodatek mięty daje mu niepowtarzalnego, bardzo orzeźwiającego charakteru. Jest pyszny!Maliny są bogatym źródłem witaminy C i kwasu foliowego - niezbędnych dla organizmu przeciwutleniaczy, witaminy B3 - uczestniczącej w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamującej toksyczne działanie związków chemicznych i leków, regulującej poziom cholesterolu we krwi, oddziałującej korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny. Zawierają też pewną dawkę substancji mineralnych - potasu, magnezu, cynku i manganu. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i rozkurczowe. Dzięki obecności małych pestek w malinach, które nie są trawione przez organizm człowieka i sporej dawce błonnika w nich zawartej, owoce te skutecznie oczyszczają przewód pokarmowy z zalegających w nim niestrawionych resztek pokarmowych. Maliny są więc zalecane w dietach odchudzających.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.