Wegański mus czekoladowy z banana i awokado
Kuchnia LetycjiRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: orzechy wszystkie, kakao
Składniki:
awokado - szt.
surowe kakao - 1 łyżeczka
mleko migdałowe - 1/2 szklanki
syrop klonowy lub z agawy (lub daktylowy) - 2 łyżki
orzechy makadamia - szt.
orzechy laskowe - szt.
jagody inkaskie - szt.
rodzynki - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Słyszeliście już o tym, że kakao warto od czasu do czasu jeść na surowo? Co prawda zachowuje wtedy naturalny, gorzki posmak, ale jednocześnie nie traci swoich cennych wartości odżywczych, które częściowo zanikają w trakcie obróbki termicznej.W surowym kakao znajduje się sporo flawonoidów, takich jak np. katechina i epikatechina, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Dokładniej rzecz ujmując flawonoidy zawarte w kakao rozrzedzają krew zapobiegając powstawaniu zakrzepów i rozkurczają mięśnie otaczające tętnice, co przyczynia się do skutecznego obniżania ciśnienia tętniczego, usprawnienia krążenia i lepszego ukrwienia mózgu. Flawonoidy mają też właściwości przeciwutleniające, tzn. zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne m.in za starzenie się komórek.
Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak, często są usuwane z produktów zawierających kakao. Przemawia to za sięganiem po surowe kakao albo czekolady gorzkie, które także zachowują w swoim składzie flawonoidy.
Kakao to także źródło tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania serotoniny - neuroprzekaźnika, który odpowiada za uczucie szczęścia i spokoju. Kolejnym ciekawym składnikiem kakao jest fenyloetyloamina, zwana także "czekoladową amfetaminą". Dlaczego? Wysoki poziom tego neuroprzekaźnika pomaga wywołać uczucie podekscytowania i euforii.
W skład kakao wchodzą także witaminy A i E, czyli "witaminy młodości", witaminy z grupy B ważne dla naszego układu nerwowego, a także minerały, a wśród nich przede wszystkim magnez podnoszący wydajność umysłu, relaksujący mięśnie, będący skuteczną bronią przed stresem.
Nie sposób przedstawić tutaj cały skład biochemiczny kakao. Zawiera ono bowiem około 800 związków o właściwościach regenerujących, nawilżających, i tonizujących.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.