Fritata prowansalska na musie brokułowo-jabłkowym z hummusem buraczkowym
KatarzynaSRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs na Szefa Kuchni
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie
Składniki:
zioła prowanskalskie - 5 łyżeczek
sól pieprz ziołowy - 2 łyżeczki
pomidory suszone - 150 g
oliwki kolorowe - 150 g
świeża bazylia - 1 filiżanka
mielone płatki migdałów - 1 filiżanka
jabłko - 150 g
burak pieczony - 300 g
orzechy nerkowca lub ciecierzyca ugotowana - 100 g
czosnek - 2 ząbki
woda - 1 filiżanka
Sposób przygotowania:
Przyprawić.
Przelać masę do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec bez termoobiegu w temperaturze 160st.C do mocnego zarumienienia się wierzchu naszej fritaty.
Przed podaniem na talerz podgrzać.
Na talerz wykładamy mus brokułowy.
Kładziemy na niego kawałek fritaty (kształty dowolne) jeszcze ciepłej z pieca, a na fritatę uformowany łyżką hummus buraczkowy.
Dekorujemy bazylią lub miętą :)
Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.