Kisiel jagodowy z kokosową pianką
mariola.mkRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs 2beBIO, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, orzechy wszystkie, sezam, orzeszki ziemne, pszenica
Składniki:
Siemię lniane złote - 4 łyżki
Miód - 4 łyżki
Andruty - 1 opakowanie
Liofilizowane owoce sproszkowane - 4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do garnka wsypujemy siemię lniane złote, przepłukujemy je i zalewamy wrzątkiem - 5 szklanek. Gotujemy wszystko co jakiś czas mieszając na małym ogniu (ja ściągam powstałą pianę podczas gotowania) ok. 20 minut. Odstawiamy do opadnięcia ziaren na dno i przelewamy część płynną bez nasion do blendera. Nasiona możemy wykorzystać do owsianki, jaglanki lub jeśli ktoś chce można wrzucić do blendera i zmiksować (ale ja wolę kisiel bez nasion, jest bardziej aksamitny).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.