
Letnie ciasto borówkowe

Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 250 g
masło - 125 g
cukier puder - 70 g
żółtko - 1 szt.
zimna woda - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
Nadzienie:
borówki świeże - 500 g
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
Kruszonka:
mąka pszenna - 100 g
masło - 50 g
cukier - 50 g
Sposób przygotowania:
W misce połącz mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj zimne masło pokrojone w kawałki i szybko zagnieć palcami, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtko i zagniataj ciasto, w razie potrzeby dodaj zimną wodę, aby ciasto się połączyło (nie zagniataj za długo). Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Borówki umyj, osusz i wrzuć do miski. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj, aby owoce były dobrze pokryte.
W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier. Używając palców, rozcieraj składniki, aż powstanie kruszonka.
Po schłodzeniu ciasta wyjmij je z lodówki i rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, na grubość około 0,5 cm. Wyłóż ciasto na formę do tarty (około 24 cm średnicy), wcześniej natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Podziurkuj ciasto widelcem w kilku miejscach i wstaw do lodówki na kolejne 10 minut.
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Na schłodzone ciasto wyłóż przygotowane borówki z cukrem. Na wierzch równomiernie posyp kruszonkę.
Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż kruszonka stanie się złocista, a owoce lekko się skarmelizują.
Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem lub udekorować świeżymi borówkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.