Mazurek prababci
llsylwia92Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs Alce Nero – marzec 2021
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Cukier - 1 szklanka
Miód - 2 łyżki
Mąka - 60 dag
Soda - 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Kaszka manna - 2 łyżki
Cukier - szklanka
Masło - kostka
Wódka - 1 kieliszek
Dżem truskawkowy - 1 do smaku
Czekolada gorzka na polewę - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą.
Dokładnie zarabiamy, a następnie dzielimy na 3 części.
Każdą z części rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C.
Spody dokładnie studzimy (oddzielone od siebie papierem do pieczenia).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.