Tarta z bakłażanem i czarną soczewicą
Magda GaudynRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe, sezam, cytrusy
Składniki:
pomidory suszone na słońcu - 100 g
soczewica czarna beluga - 1/2 szklanki
tahina - 3 łyżki
oliwa z oliwek extra virgin - 4 łyżki
kiełki słonecznika - 50 g
sok z cytryny - 4 łyżki
bakłażany średnie - 2 szt.
Dodatkowe informacje:
Smacznego :)Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Bakłażan powinien być miękki w dotyku i przypieczony lekko.
Masę mieszamy z natką i wykładamy na spód słonecznikowy.
Na wierzch wykładamy soczewicę i całość skrapiamy cytryną. Układamy rukolę i pomidorki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.