Tajska zupa z cukinią i brokułem na mleku kokosowym
Magda GaudynRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): tajska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja, cytrusy
Składniki:
imbir - 1 kawałek
papryka czerwona - 1/2 szt.
curry - 1-2 łyżeczka
mleko kokosowe - 800 ml
cukinia - 2 szt.
sok z cytryny - 1 szt.
sos sojowy tamari - 1 łyżka
natka - 2 łyżki
ksylitol lub cukier palmowy - 1 - 2 łyżka
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy garnek w którym będzie gotowała się zupa, dajemy olej lub oliwę i podsmażamy imbir z papryką.
Po chwili, około 1,5 minuty dodajemy curry w proszku i wlewamy mleko kokosowe.
Dodajemy skórkę cytrynową, sos sojowy, ksylitol.
Mieszamy chwilkę.
Dodajemy warzywa, gotujemy około 10 minut. Warzywa fajnie jak są lekko chrupiące ale jeśli mają być miękkie gotuj nieco dłużej.
Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.
Zupę na talerzu posypujemy natką lub kolendrą.
Jeśli w Twojej diecie ograniczasz tłuszcz, zastąp połowę mleka kokosowego innym mlekiem roślinnym np. sojowym lub migdałowym ale to już nie będzie ta sama zupa :)
Pyszna, polecam !
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.