Hummus z suszonymi pomidarami
Magda GaudynRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: sezam, cytrusy
Składniki:
suszone pomidory na słońcu - 3 - 4 szt.
czosnek - 2 ząbki
tahina biała - 2 łyżki
kolendra mielona - 2 szczypty
sok z cytryny - 2 łyżki
woda z moczenia pomidorów - 2 łyżki
sól - 2 szczypty
pieprz - 1 szczypta
Dodatkowe informacje:
Pastę z cieciorki można modyfikować na wiele sposobów, pomidory suszone pokrój na małe kawałeczki. Doskonale sprawdzą się też te moczone w oliwie. Wybieraj pomidory suszone w naturalny sposób i bez środków konserwujących.Polecam krem nie tylko ze względu na przyjemność płynącą z jedzenia ale również ze względu na wysoką wartość odżywczą tej smacznej przekąski. Cieciorka bogata w łatwo przyswajalne białko roślinne, sezam czyli tahini bogate w wapno i suszone pomidory pełne antyutleniaczy przeciwdziałającym nowotworom, witaminy A, C, K, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, żelazo, kwas foliowy i inne mikroelementy.
Życzę smacznego,
Magda
Sposób przygotowania:
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.