Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów
Magda GaudynRodzaj posiłku: desery
Specjalne: Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, kakao, cytrusy
Składniki:
masło kakaowe - można zamienić na olej kokosowy ale to nie będzie ten smak :) - 30 g
syrop z agawy - 2 łyżki
Krem
awokado - 2 szt.
syrop z agawy - 2-4 łyżki
nerkowce bio - 50 g
surowe kakao - 4 łyżki
masło kakaowe ( lub olej kokosowy ) - 30 g
Sposób przygotowania:
Podstawa:
Orzechy zmiksuj na drobno, czym drobniej tym lepiej ale nie zmiksuj na masło. Wyczuwalne grudki wskazane.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej razem z syropem z agawy. Po rozpuszczeniu dodaj do orzechów i dokładnie wymieszaj.
Formę na tartę ( mała ) wyłóż masą orzechową. Wylep boki. Masa może wydawać się zbyt rzadka ale taka ma być. Po schłodzeniu wszystko zastygnie.
Włóż do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
Wydrąż miąższ z awokado i połącz go w misce z sokiem z pomarańczy i skórką. Dołóż nerkowce, syrop z agawy i kakao.
Wszystko zmiksuj na jednolity gładki krem.
Rozpuść masło w kąpieli wodnej i dodaj do masy z awokado. Ponownie chwilę zmiksuj i wyłóż na spód orzechowy.
Chłodź w lodówce minimum 3 h.
W tym torciku można użyć innych składników, np: spód ze słonecznika lub pestek dyni. Można złączyć je razem pół na pół. Kakao zastąpić karobem a masło kakaowe olejem kokosowym extra virgin. Sok z pomarańczy możesz zastąpić innym – jabłkowym albo winogronowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.