Zupa soczewicowa z imbirem i mlekiem kokosowym
RapunzelRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Składniki:
czerwone chilli - 1/2 - 1 szt.
ziarna kolendry - 2 łyżeczki
kumin w całości lub mielony - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
mleko kokosowe - 400 ml
czerwona soczewica - 200 g
czosnek - 2 ząbki
kurkuma - 1 łyżeczka
ciecierzyca - 1 słoik
sól morska - 1 do smaku
sok z cytryny - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i chilli przez chwilę. Dodajemy kolendrę i kumin, szybko przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe i 3/4 l wody, dodajemy soczewicę. Imbir i czosnek drobno siekamy, dodajemy do zupy razem z kurkumą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.