Szafranowy szpinak z pomarańczową quinoa
RapunzelRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie
Składniki:
oliwa z oliwek - 2 łyżki
skórka otarta z połowy pomarańczy - 1 trochę
świeży szpinak - 400 g
średnia cebula - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
szafran - 1 szczypta
woda - 200 ml
sól morska - 1 trochę
olej z orzechów włoskich - 1 łyżeczka
orzechy nerkowca - 30 g
Sposób przygotowania:
70 g orzechów nerkowca blendujemy na gładką masę z 200 ml wody i szafranem. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy na małym ogniu około 2 - 3 min. Dodajemy szpinak i smażymy jeszcze 2 minuty.
Na talerzach układamy szpinak w sosie, na wierzch wykładamy quinoa.
Pozostałe orzechy nerkowca prażymy na patelni i posypujemy nimi gotowe danie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.