![Orientalny ryż na mleku](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2018-07/11743-photo-main.jpg)
Orientalny ryż na mleku
![](/cache/a32x32/files/users/1234-avatar-1117140975.jpg)
Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
laska wanilii - 1/2 szt.
anyż w gwiazdkach - 1 szt.
cynamon w laskach - 1/2 szt.
kardamon w proszku - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 1 łyżka
biały ryż okrągły - 150 g
płatki migdałowe - 30 g
sos: pomarańcza - 1 szt.
sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy - 2 szt.
daktyle suszone, bez pestek - 100 g
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
wanilia w proszku - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Cukier delikatnie karmelizujemy na suchej patelni, dodajemy płatki migdałowe, mieszamy aż pokryją się karmelem. Przekładamy do ostygnięcia na papier do pieczenia.
W rondelku podgrzewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i łyżeczkę cukru, gotujemy 5 minut. Dodajemy pokrojone na małe kawałki daktyle, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3 minuty. Dodajemy pokrojone cząstki pomarańczy i wanilię w proszku, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.