Zapiekanka makaronowa z karczochem i papryką
RapunzelRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, drożdże, pszenica
Składniki:
karczochy w zalewie z oleju - 2 szklanki
czerwona cebula - 1 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
masło z orzechów laskowych - 100 g
pasta pomidorowa - 50 g
tymianek suszony - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy brązowy - 1/2 łyżeczki
pesto verde - 1 łyżeczka
bulion warzywny - 3 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
czosnek świeży - 1 ząbek
masło migdałowe - 50 g
woda - 30 ml
sól morska - 1 szczypta
świeża bazylia - 1 garść
Sposób przygotowania:
Osącz karczochy, pokrój je w paski. Obraną cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w paski, czosnek drobno posiekaj.
Masło orzechowe dokładnie wymieszaj z pastą pomidorową, tymiankiem, cukrem, pesto verde, wodą i bulionem.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, posiekany czosnek i paprykę. Smaż na małym ogniu kilka minut.
W międzyczasie wymieszaj masło migdałowe z wodą i solą. Po 10 minutach pieczenia polej zapiekankę i piecz jeszcze 7 minut, aż zrumieni się z wierzchu. Upieczoną zapiekankę posyp siekaną bazylią.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.