Zadbaj o białko w diecie
biogol
Zadbaj o białko w diecie z ekologicznym białkiem roślinnym BIOGOL!
PRZEPISY:
SKŁADNIKI (4 porcje):
naleśniki:
białko ryżowe - 20 g
białko z pestek dyni - 20 g
mąka ryżowa - 80 g
mleko roślinne - 2 szklanki
jaja - 4 szt.
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
sól - do smaku
pieprz do smaku
farsz:
cebula duża - 1 szt.
pieczarki - 600 g
sól - do smaku
pieprz - do smaku
sos:
pulpa pomidorowa - 250 ml
czosnek - 1 - 2 ząbek
dekoracja: rukola, kiełki lub mikroliście kilka listków
olej do smażenia - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki ciasta naleśnikowego. W zależności od wchłonięcia płynu można dodać jeszcze trochę napoju, wody gazowanej lub wody, aby
konsystencja ciasta była odpowiednia do rozlania na patelni. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy naleśniki.
KROK 2: Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pieczarki, lekko je solimy i pieprzymy. Dusimy do odparowania wody z pieczarek.
KROK 3: Na trzeciej patelni rozgrzewamy lekko olej i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, niemalże od razu wlewamy pulpę pomidorową i chwilę dusimy. Możemy doprawić solą i pieprzem.
KROK 4: Do naleśnika nakładamy porcję farszu z pieczarek, zawijamy lub składamy, polewamy pomidorowym sosem i układamy zielone liście.
SKŁADNIKI (4 porcje):
tarta:
mąka ryżowa - 1/2 szklanki
mąka gryczana jasna - 1/2 szklanki
białko roślinne np. ryżowe lub z pestek dyni - 2 łyżki
masło lub olej kokosowy - 50 g
woda zimna - 2 - 3 łyżki
przyprawa prowansalska - 1/2 łyżeczki
sól - do smaku
farsz:
szpinak - 200 g
czosnek - 2 ząbki
serek kozi - 200 g
suszone pomidory z oliwy - 8 szt.
dekoracja:
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
zielone liście - szpinak, rukola, mikrolistki lub
kiełki garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Tłuszcz kokosowy lub masło kroimy nożem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko ciasto - możemy skorzystać z robota i pociąć ciasto nożem. Sklejamy
ciasto w kulę, a następnie wałkujemy między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tarty + 1 cm.
KROK 2: Wykładamy ciasto na tarcie tworząc brzeg. Zawijamy w folię i odkładamy na chwilę do lodówki lub zamrażarki. Po godzinie lub z zamrażalki nawet po kilku dniach wyciągamy ciasto, nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut 180 °C stopni, grzanie góra - dół.
KROK 3: Farsz rozpoczynamy od podgrzania oleju i przeciśniętego przez praskę czosnku, krótko dusimy. Dodajemy liście szpinaku, dusimy. Dodajemy pocięte pomidory suszone z oliwy. Dodajemy ser kozi, mieszamy, krótko dusimy. Na podpieczoną tartę wykładamy farsz (może być nawet ciepły) i wkładamy do piekarnika na 15 minut 180 °C stopni, grzanie góra - dół. Zapiekamy jeszcze ok. 15 minut. Dekorujemy upieczoną tartę przeciętymi na pół pomidorkami koktajlowymi i zielonymi liśćmi.
SKŁADNIKI (1 porcja):
mleko lub napój jaglany - 300 ml
białko słonecznikowe - 40 g
kakao w proszku - może być surowe - 1 łyżeczka
daktyle sproszkowane (opcjonalnie) - 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki wrzucamy do szejkera i potrząsamy. Po odczekaniu kilku minut napój robi się bardziej kremowy.
BIAŁKOWE LODY BIAŁO - CZERWONE
SKŁADNIKI (2 porcje):
truskawki mrożone - 300 g
banan dojrzały mrożony w kawałkach - 1 szt.
białko ryżowe - 15 g
daktyle suszone lub świeże - 4 sztuki
bita pianka kokosowa - 1/2 opakowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Daktyle moczymy w wodzie przez co najmniej 5 minut. Truskawki i banana wyciągamy z zamrażarki, aby chwilę odtajały. Miksujemy truskawki, banany, daktyle i białko. Oddzielnie miksujemy śmietankę kokosową na puch. Do szklaneczki lub pucharka przekładamy truskawki, a następnie kokosową piankę.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 24 Wiosna 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.