Garcinia cambogia – Twój przyjaciel w walce ze zbędnymi kilogramami
Patrycja Matecka
Garcinia cambogia – Twój przyjaciel w walce ze zbędnymi kilogramami.
Garcinia cambogia nazywana również tamaryndowcem malabarskim to egzotyczna roślina pochodząca z Indonezji. Jej owoce mają kulisty kształt przypominający żółto-zielone dynie. Od tysięcy lat są traktowane jako przyprawa w kuchni tajskiej i indyjskiej, nadając potrawom kwaskowaty i wędzony posmak. W tradycyjnej medycynie indyjskiej tamaryndowiec malabarski jest stosowany przy leczeniu dolegliwości gastrycznych. Obecnie ziołolecznictwo jest podzielone na dwa nurty. Pierwszy z nich to sporządzanie ‘leków galenowych’, czyli różnego rodzaju naparów, nalewek, maści itp., przyrządzonych według recept zielarskich, przekazów historycznych lub też wiedzy na temat roślin oraz ich głównych składników leczniczych. Drugim rodzajem, jest fitoterapia współczesna, która obecnie zyskuje na znaczeniu. Często stosowana doraźnie lub jako terapia wspomagająca. Leki te stanowią wyizolowane z roślin hodowanych, dawki substancji leczniczej. Suplementy Garcinia cambogia są najczęściej spotykane w postaci kapsułek i tabletek do stosowania doustnego. Jednak roślinę tą można spotkać również w formie herbatki do zaparzania. W tym przypadku preparaty należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta.
Swoją rosnącą popularność Garcinia cambogia zawdzięcza właściwościom odchudzającym, dzięki czemu stała się częstym składnikiem suplementów wspomagających redukcję masy ciała. Otyłość jako choroba powszechnie spotykana, jest następstwem współdziałania wielu czynników, między innymi są to predyspozycje genetyczne, czynniki psychologiczne oraz złe nawyki żywieniowe i niska aktywność fizyczna. Analizując publikacje dotyczące tamaryndowca malabarskiego można znaleźć informacje przemawiające za tym, że stosowanie tej rośliny korzystnie wpływa na proces redukcji masy ciała. Kwas hydroksycytrynowy (HCA), zawarty w ekstrakcie tej indyjskiej rośliny przyprawowej, hamuje aktywność liazy cytrynianowej i obniża proces syntezy kwasów tłuszczowych poprzez przekształcenie węglowodanów do tłuszczów, w efekcie zapobiegając gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. W jednym z opracowanych badań, podawanie 2,4 g wyciągu z nasion drzewa tamaryndowca, (standaryzowanego na kwas hydroksycytrynowy) przez 3 miesiące dawało niewielki, ale istotny spadek masy ciała, średnio o 1,3 kg. Kolejne badania przeprowadzone na ludziach po 8 tygodniowym okresie suplementacji dawką 500 mg ekstraktu z garcynii wraz z 100 mg chromu 3 razy dziennie, wykazały ok. 5% spadek masy ciała w grupie badanej. Również zmniejszeniu uległ współczynnik wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Znane są jednak również wyniki, gdzie w podobnie zaprojektowanych badaniach nie otrzymano statystycznie istotnych różnic w spadku masy ciała między grupą badaną, a placebo.
Ocena wpływu HCA na uczucie sytości, nie wykazała znaczącej różnicy między grupą przyjmującą placebo, a przyjmującą HCA. Badania in vivo natomiast wskazały, że poprzez pośrednie regulowanie poziomu serotoniny przez HCA i wychwytu glukozy, zmniejsza on ryzyko otyłości, poprzez regulowanie apetytu i szybszego uczucia sytości. Mechanizm ten nie jest w pełni poznany, jedna z teorii na ten temat twierdzi, że HCA wysyła do mózgu sygnał za pomocą 5-hyroksytryptofanu, który jest bezpośrednim prekursorem serotoniny – znanej jako „hormon szczęścia”. Ponieważ serotonina jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym apetyt, wyższy poziom serotoniny we krwi może wpływać korzystnie na zmniejszenie apetytu.
Reakcja suplementu z organizmem człowieka jest uzależniona od wielu czynników między innymi: cech osobniczych, takich jak wiek, stan zdrowia czy masa ciała oraz rodzajów przyjmowanych leków. Zasadniczo tamaryndowiec malabarski uważany jest za roślinę bezpieczną, gdy suplementacja stosowana jest w zalecanych dawkach - nie należy przekraczać 3000 mg na dzień. Choć skutki uboczne suplementacji garcynią pojawiają się niezwykle rzadko, to czasami mogą wystąpić bóle głowy, nudności czy problemy gastryczne. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się stosowania jej u osób poniżej 12-go roku życia, u kobiet w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią oraz w przypadku stwierdzonej nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. Badania kliniczne oraz kontrolowana procedura produkcji leków ziołowych są potrzebne, aby potwierdzić bezpieczeństwo i efektywność stosowanych suplementów diety, a w badaniach toksykologicznych powinno się także wziąć pod uwagę wpływ na organizm człowieka wynikający z długotrwałego stosowania. Potencjał produktów z naturalnych składników roślin, które mogą wspomóc leczenie otyłości jest w dalszym ciągu niedoceniany, a może stanowić doskonałą alternatywną ścieżkę rozwoju bezpiecznych i skutecznych preparatów, które wspomogą walkę z chorobą cywilizacyjną, jaką jest otyłość.
Bibliografia :
Kania M. i wsp., Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących, Postępy Fitoterapii, 2013.
Malczyk M. i Maciejewicz M, Znaczenie fitoterapii przy wspomaganiu leczenia otyłości, Hygeia Public Health, 2017.
Kania-Dobrowolska M. i Baraniak J., Wybrane rośliny zielarskie stosowane w terapii wspomagającej leczenie otyłości., Postępy Fitoterapii, 2019.
Tamaryndowiec | Garcinia cambogia [w:] https://neuroexpert.org/wiki/tamaryndowiec-garcinia-cambogia/ [dostęp: 2021 – 11 -05]
Chuah LO I wsp., Updates on antiobesity effect of Garcinia Origin (-) HCA. Evid Based Complement Alternat Med, 2013.
Badmaev V., i wsp., Open field, physician controlled clinical evaluation of a botanical weight loss formula based on Garcinia cambogia derived (-) hydroxycitric acid. ,Nutracos, 2002.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.