Zawierają zbyt dużo kalorii, cukru i nie nadają się na diecie odchudzającej? Niekoniecznie! Odpowiednio dobrane składniki i sposób przygotowania mogą sprawić, że nie będą jedynie rozkoszą dla podniebienia.
Ten mrożony smakołyk czyni cuda. Nie zapomnę miny dziecka chorego na anginę, gdy na recepcie pojawił się lek o wspaniałej nazwie - lody. Przed wiekami zmrożone soki lub zmiksowane mrożone owoce były przepisywane przez medyków jako panaceum na gorączkę. W naszej wyobraźni lody funkcjonują jako orzeźwiający, przepyszny smakołyk. Ponoć te najlepsze robione są we Włoszech, w Toskanii, tam prawdopodobnie też powstały. Cieszyły się również uznaniem arystokracji francuskiej, zwłaszcza na dworze Ludwika XIV. Teraz możemy je dostać nieomalże w każdym sklepie spożywczym, ale tak naprawdę najzdrowsze są te robione w domu, ze składników najwyższej jakości.