Wszystkim znane i bardzo lubiane - przyprawy. Począwszy od tych najbardziej znanych, jak sól, pieprz, czy papryka po te bardziej egoztyczne i mniej popularne, jak szafran, czy galangal. Ich aromat i smak mogą uczynić cuda z każdą potrawą, a także wspomóc nasze zdrowie! Są paletą mozliwości, kolorów, zapachów...
Ich zastosowanie oraz połączenia z produktami spożywczymi nie są dla większości z nas tajemnicą. Wszyscy wiemy, że do mięsa świetnie pasuje czerwona papryka, do deserów cynamon, a każdą sałatkę urozmaicą suszone zioła!
Jednak czy wiemy jak łączyć przyprawy ze sobą, aby współgrały w każdym daniu? Nie jest to takie proste. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, jakie przyprawy wybrać, by razem stworzyły cudowne smaki.

Tofucznikca, tofurnik, tofucznik - rodzaje, własciwości i przepisy z tofu

Najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym produktem w kuchni wegańskiej jest tofu. Weganie wykorzystują je do przygotowania zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich. Coraz częściej możemy spotkać je na sklepowych półkach, coraz więcej pojawia się też eksperymentalnych przepisów z jego wykorzystaniem. Po tofu zaczynają sięgać również osoby, które niekoniecznie stronią od mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, a to ze wzlędu na fakt, że jest ono bardzo wartościowe pod względem odżywczym, ale również daje wiele możliwości wykorzystania w przeróżnych potrawach.