Makaron bezglutenowy z boczniakami umami
TERRASANA POLANDRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: orzechy wszystkie, soja, sezam
Składniki:
boczniaki - 100 g
czosnek mielony do smaku
tofu naturalne - 100 g
Sos Umami bezglutenowy Terrasana
olej sezamowy - 4 łyżeczki
cebula dymka do smaku
orzechy nerkowca do smaku
Dodatkowe informacje:
Wegański przepis z bezglutenowym makaronem, jak sprawić, by był smaczny? Uczciwie trzeba przyznać, że boczniaki są swego rodzaju królem tego dania. Dają przyjemną nutę temu daniu i zapewniają dodatkowe uczucie smaku umami na języku. A to uczucie umami? Jest ono wzmocnione przez specjalny sos umami. Dużą zaletą tego sosu jest to, że wszystkie smaki znajdują się w jednej butelce. Teoretycznie można więc nawet doprawić makaron bez tahini. Ale w tym przepisie na makaron tahini tworzy wyjątkowo gęsty sos. Smacznego!Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj tahini z sosem umami i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem.
Rozerwij boczniaki na mniejsze paski. Pokrój tofu na małe 1-centymetrowe kostki.
Rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego na patelni na średnim ogniu. Dodaj kostki tofu i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
Na tej samej patelni dodaj 1 łyżkę oleju sezamowego i smaż boczniaki do miękkości oraz uzyskania złotobrązowego koloru. W połowie smażenia dodaj czosnek w proszku. Smażenie boczniaków trwa 5-7 minut.
W międzyczasie drobno posiekaj dymkę.
Dodaj usmażone tofu i dymkę (ponownie) na patelnię i wymieszaj wszystko razem.
Rozłóż boczniaki i tofu na makaronie.
Udekoruj posiekanymi orzechami nerkowca.
Dodaj sos umami do smaku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.