Quinoa risotto z shiitake i jarmużem
TERRASANA POLANDRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, soja, grzyby, jęczmień
Składniki:
grzyby suszone shiitake - 4 szt.
quinoa biała - 150 g
Pasta Miso Mugi Terrasana - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
Sos Sojowy Tamari Łagodny Terrasana - 3 łyżki
imbir świeży kłącze - 2 cm
jarmuż - 200 g
pestki dyni - 2 łyżki
orzeszki piniowe - 1 łyżka
nasiona słonecznika - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Przygotowujesz risotto z quinoą? Prosty przepis na risotto z dużą ilością składników bogatych w białko, takich jak quinoa, shiitake i mugi miso. Jeśli nie jesteś fanem jarmużu, zastąp go szpinakiem.Sposób przygotowania:
Usuń wakame z dashi. Pokrój shiitake na małe kawałki.
Posiekaj cebulę. Wlej łyżkę oliwy z oliwek na patelnię i podsmaż cebulę. Dodaj quinoę i smaż przez minutę.
Następnie stopniowo dodawaj około 500 ml dashi, aż płyn zostanie dobrze wchłonięty, a quinoa będzie ugotowana. Dodaj shiitake na ostatnie 2 minuty. W międzyczasie ciągle mieszaj. Potrwa to 12-15 minut.
Zetrzyj imbir. Wycisnij czosnek. Wymieszaj w misce z pastą mugi miso, sosem tamari, puree imbirowym i 50 ml dashi. Dodaj 2/3 tej mieszanki do quinoy i wymieszaj.
Wlej łyżkę oliwy z oliwek na inną dużą patelnię i smaż jarmuż wraz z resztą mieszanki miso przez 3-5 minut.
Upraż nasiona na patelni.
Podawaj na talerzach z risotto i quinoą, dodaj jarmuż z miso i prażonymi nasionami.
Wskazówka(i) Użyj reszty dashi jako wywaru do zupy (miso)!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.